Izložba Alise Teletović

San jednoga neba, poetikom je prožet naziv samostalne izložbe slika sarajevske umjetnice Alise Teletović koja će se, nakon niza samostalnih i skupnih izložbi u više gradova Australije, BiH, Hrvatske, Rusije i Srbije, izložbom u Galeriji Aluminij drugi put samostalno predstaviti mostarskomu likovnom općinstvu, s punih trideset godina razmaka. Riječ je o ukupno 21 slici, rađenoj u razdoblju od 2017. do 2019. godine, u kombiniranoj tehnici. Svečano će otvorenje biti upriličeno u četvrtak, 28. veljače, s početkom u 20 sati, izložba je ostati otvorenom do 15. ožujka, a ulazak u Galeriju Aluminij tradicionalno je besplatan.

  • U kombinaciji apstraktnoga i figurativnoga slikarstva, propirujem poetiku života i smrti. Ekspresija i poetika osjećaja prema trenutku u kojemu živimo nadasve je, i prije svega, lekcijom za življenje. I dok nesvjesno postojimo, bivstvujemo, mi nismo bolji od cvijeta koji, u svojoj nesvijesti, postoji, raste i uvene, dođe neki drugi i tako u krug – komentirala je Teletović svoje stvaranje, zapitavši se: Zar mi ljudi nemamo veće ambicije, potrebu za sobom ostaviti naslijeđe?

Slikarica, čiji je mladi umjetnički potencijal Alija Kebo prepoznao još 1988. godine, ističe svoju osobitu povezanost s Hercegovinom, hercegovačkim krajolikom u njezinu korijenju i brdima koja su je nadahnula, zarobivši je u mislima i u prostranstvima usamljenosti gorja, napuštenih kuća…

Mostarski novinar i publicist Zlatko Serdarević, u osvrtu na San jednoga neba, ocijenio je postav iskrenim i upečatljivim autoričinim svjedočenjem o sebi.

  • Na ovim radovima punim ekspresije uistinu možemo dokučiti autoričin unutarnji svijet, njezina psihološka stanja, s variranjem od oduševljenja do tuge i boli koja, zanimljivo je, generiraju stvaralačku energiju kao refleks na opskurnost zbilje. Time dolazimo do dragocjenoga bogatstva, uspostavljanja komunikacije s Alisom. Slika postaje tumačem njenoga ”ja” i možemo se zaogrnuti istim ogrtačem ili, pak, ostati uskraćeni za bitne vrijednosti spoznajnoga – poručuje Serdarević, zaključujući kako je poruka ovoga ciklusa sublimirana u snazi duha / umjetnosti i dominaciji ljubavi iz koje se ona i rađa.

Serdarević je Alisino stvaranje, u slikama poetskoga naboja s naglašenim mediteranskim koloritom, usporedio sa starijim naraštajem mostarskih slikara, poput de Rivere, Nikšića, Solde, Sefića, Puljića i Voljevice, prepoznavši u njemu nadu i vjeru u nadolazeće vrijeme, bez obzira na aktualni sunovrat osnovnih ljudskih vrijednosti.

Alisa Teletović prvu je samostalnu izložbu imala u Mostaru, daleke 1988. godine… Sa zadovoljstvom Vas pozivamo na otvorenje njezina postava imena San jednoga neba, koje će biti upriličeno u Salonu 2 Galerije Aluminij, u četvrtak, 28. veljače, s početkom u 20 sati!

Inače, Alisa je Teletović rođena 1974. u Banjaluci, djetinjstvo je provela u Mostaru od kojega ju razdvaja rat, odvevši ju do Australije u kojoj provodi sedamnaest godina, stekavši akademsku razinu likovne izobrazbe. Godine2000. diplomirala je pri RMIT sveučilištu u Melbourneu, studiravši likovnu umjetnost, elektronički dizajn i medije. Članicom je ULPUBiH i ULUBiH. Njezini su radovi dijelom nekoliko javnih i privatnih kolekcija diljem svijeta. Živi i stvara Sarajevu.