Izložba Mejre Mujičić – Vremena od ćumura

U okviru godišnje programske koncepcije GVB koja se u 2019. bavi temom memorije, postavljamo samostalnu izložbu Mejre Mujičić u formi multimedijalne site-specific instalacije. Izložbom se evociraju neka prošla vremena i povijesni procesi ovih prostora. Video, crtež i objekti tematiziraju „ćumur“, kako se u Bosni naziva ugljen, i „ćumurhane“, tradicionalne peći u kojima se proizvodi drveni ugljen. Ćumurhane izgledaju začudno. Istvremeno kao da insceniraju prošlost i budućnost: nešto što je postojalo u neko predsuvremeno doba i što bi moglo postojati u budućnosti, poput distopijske futurističke vizije. Korijeni ovog rada nadovezuju se na ranije radove ove autorice. Identitet je česta tema umjetničkih istraživanja Mejre Mujičić koja se ovim radom, kroz obiteljsku sagu i daleke korijene u Bosni, nastavlja nadograđivati motivima obiteljske i kulturno-povijesne memorije. Kopati ugljen, živjeti od ugljena i stvarati ugljenom vraća nas u povijest, početke umjetnosti, ali i ne tako davne no zaboravljene načine preživljavanja u našim krajevima koji su se oslanjali na socijalno zajedništvo, humanost i solidarnost.

Kustosica izložbe: Anita Zlomislić

Mejra Mujičić (Zagreb, 1973.) diplomirala je slikarstvo na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu 1995. godine. Od 1996. članica je HDLU-a u Zagrebu te je od 1997. članica zajednice slobodnih umjetnika /HZSU. Multimedijalna je umjetnica koja uz umjetnički rad od 2001. vodi galeriju Moria u Starom Gradu na Hvaru u kojoj je izlagalo 35 domaćih i stranih suvremenih umjetnika. Od 2002. godine suorganizatorica je međunarodnog književnog festivala Faropis. Godine 1999. dobitnica je stipendije japanske vlade Mino paper Art Village recidance. Dobitnica je Nagrade kabineta grafike HAZU 1999. godine na 2. hrvatskom trijenalu grafike. Godine 2006. bila je finalistica Nagrade Radoslav Putar. Sudjelovala je na 17 samostalnih i više desetaka skupnih izložaba u zemlji i inozemstvu. Autorica je dokumentarnog filma/ Nije bilo vitra / Mejra Mujičić, Nika Radić, Marina Viculin (produkcija Hrvatskog filmskog saveza) 2011. godine.

U Galeriji Vladimir Bužančić, u ponedjeljak, 25. veljače 2019. godine, u 20 sati otvara se izložba Mejre Mujičić Vremena od ćumura. Izložba se može pogledati do 11. ožujka 2019., ponedjeljkom, utorkom, srijedom i petkom od 10 do 18 sati, četvrtkom i subotom od 10 do 13 sati.