Skip to content

Posjet restauratorice Viktorije Rabžajeve Hrvatskom restauratorskom zavodu

Viktorija Rabžajeva bila je zadivljena svim viđenim, po mnogo čemu Restauratorski zavod u Zagrebu pokazao je da stručno i prostorno može obaviti sve i najzahtjevnije restauracije

Divan je osjećaj kad posjeta nekoj našoj ustanovi izazove ponos i divljenje. Upravo tako smo se osjećali u Hrvatskom restauratorskom zavodu u društvu prijatelja, restauratora Slobodana Radića, voditelja Odjela za štafelajno slikarstvo u Zagrebu. Akademski slikar Slobodan Radić, u Zavodu radi od 1995. od završetka Akademije. S veseljem je prihvatio poziv da osobno upozna vodeću restauratoricu slika iz Ruske Federacije Viktoriju Rabžajevu, koja radi u Nacionalnom muzeju Republike Burjatije u Ulan – Udeu na restauraciji slika u tehnici ulje na platnu i da joj prezentira svoju ustanovu. Gospođa Rabžajeva, studirala je slikarstvo na najpoznatijoj i najpriznatijoj Akademiji likovnih umjetnosti u Sibiru, u gradu Krasnojarsku, no već za vrijeme studija počinje ju zanimati restauracija.

Po njenim riječima posebna privilegija bila je mjesecima boraviti u muzeju Ermitaž, izučavati stare majstore, otkrivati i ulaziti u tajne slikarske vještine umjetnika, kojima se cijeli svijet divi, te učiti kako spasiti vrhunska djela. Imala je sreću nastaviti specijalizaciju restauracije u prestižnom Sveruskom umjetničkom restauratorskom znanstvenom centru „Akademik I. E. Grabar“ u Moskvi. Restauratorski centar koji je 2018. proslavio stogodišnjicu djelovanja.

Od 2009. zapošljava se kao umjetnik – restaurator slika u Nacionalnom muzeju, u Ulan-Udeu, gdje živi i predano radi i na taj način vraća slikama život.

Osjetljiv je to posao, potrebno je jako puno interdisciplinarnog znanja, od poznavanja starih tehnika do novih tehnologija i boja, te slikarskog umijeća i vještina, vrsnog poznavanja povijesti umjetnosti uz potpunu posvećenost poslu.

Viktorija Rabžajeva s velikim interesom i znanstvenom znatiželjom obilazila je odjele našeg Zavoda na Zmajevcu. Susretljivi restauratori dočekali su kolegicu i prezentirali svatko u svom odjelu područja djelovanja. Kolege restauratori željeli su predstaviti naš restauratorski zavod, koji po tehnološkoj opremljenosti a posebno po ekipiranosti i stručnosti ide u korak s europskim institucijama. Razgledali smo veliki atelje slikarskog odjela u kojem se nalaze dva vakuum stola. Jedan njemački, veliki, star četrdesetak godina na kojem se ravnaju velika platna i suvremeni manji s komorom za ovlaživanje, te odmah pogledali demonstraciju rada na njemu. Ovdje se restauriraju djela velikih dimenzija, do par desetaka četvornih metara. Obišli smo sobe u kojima se studiozno radi na manjih platnima, kiparsko restauratorski veliki i manji ateljei u kojima se trenutno restauriraju kompletni drveni oltari, stolariju, vrhunski opremljeni laboratorij sa snažnim mikroskopima i dijagnostičkim aparatima, te novo opremljeni fotografsko – rentgenski studio. Sam Zavod rasprostire se na još šest lokacija u Zagrebu i pet u Hrvatskoj s odjelima za drvenu polikromnu skulpturu, štafelajno slikarstvo, tekstil, papir i kožu, zidno slikarstvo i mozaik, kamenu plastiku, štuko, graditeljsko nasljeđe te odjeli za podvodnu i kopnenu arheologiju.

See also  Jeunesses Musicales Jazz World Orchestra

Viktorija Rabžajeva bila je zadivljena svim viđenim, po mnogo čemu Restauratorski zavod u Zagrebu pokazao je da stručno i prostorno može obaviti sve i najzahtjevnije restauracije. Poželjela je doći i na temelju međudržavne suradnje učiti i sticati nova znanja u našoj sredini. A po međunarodnim standardima, restauratorska struka trebala bi razmjenjivati znanje i iskustvo te tako usavršavati struku.