Fašnička vlast amenovala objavu svojih glasila – Srake i Ričeta

Kao svaka prava vlast tako i fašnička iza sebe ima medijsku mašineriju koja brine da fašnički puk na adekvatan način bude upoznat s njihovim silnim uspjesima. Tako fašnički vlastodršci imaju ne jedno, nego čak dva službena glasila – provladinu Sraku i antiopozicijski Ričet. Dekretom Princa i Srake obje su tiskovine odmah uvrštene na popis obavezne lektire!

Novo izdanje Srake već je spremno za listanje i nudi ekskluzivni uvid u top političku intrigu, pokušaj fotomontaže koja je prijetila urušiti institucionalne temelje susjedne Republike Hrvatske. Uz tonu satiričnih tekstova, ilustracija i ostalih kvalitetnih priloga, Sraka se lista bez daha, u papirnatom i on line izdanju na službenoj stranici 193. Samoborskog fašnika www.samobor.hr/fasnik.

Satirični list Sraka prvi je put objavljena za Fašnik 1904. godine kao “satirično-ozbiljni-gospodarstveno-trgovačko-literarno-financijsko-politički prvi ilustrirani samoborski dnevnik”. Uz povremene prekide Sraka izlazi sve do današnjih dana, okupljajući ponajbolje lokalne i hrvatske satiričare i karikaturiste.

List Ričet također je nastao na fašničkoj tradiciji, u režiji Ogranka Matice hrvatske Samobor, naslanjajući se na ostavštinu Josipa Komparea, samoborskog kritičara društvenih zbivanja iz 19. stoljeća. Ime lista inspirirano je njegovom antologijom humora “Ričet iz domaće kuhinje 1860-1880”, a novo izdanje bit će prezentirano javnosti u četvrtak, 21. veljače u 18 sati u Samoborskom muzeju.

Obje tiskovine posjetiteljima Slobodne Fašničke Republike Samobor nude se besplatno, a za više informacija o 193. Samoborskom fašniku skoknite i na službenu web stranicu www.samobor.hr/fasnik kao i na društvene mreže.   

Kruno Solenički