Branko Uvodić: Nitko nema takvu tradiciju kao Hrvati; moramo je čuvati!

Branko Uvodić, urednik i voditelj jedne od najgledanijih emisija HRT-a “Lijepom našom” čije emitiranje traje punih 25 godina, uoči snimanja riječkog karnevalskog izdanja emisije u Centru Zamet, gostovao je u emisiji “Klasa optimist”

Branko Uvodić već 25 godina uređuje i vodi emisiju “Lijepom našom”, za koju je rekao da je poput njegovog djeteta te da je ponosan što se sve te godine tradicijska glazba i kulturna tradicija ne samo očuvala, već i postala ponovno popularna. “Kada smo počeli snimati ovu emisiju, u Hrvatskoj je bilo tek nekoliko tamburaških sastava i klapa, a danas ih je više od 400”, priča nam Branko Uvodić.

“Nitko nema takvu tradiciju kao Hrvati, takvu kulturno bogatstvo. Moramo ga sačuvati za generacije koje dolaze nakon nas”, istaknuo je i dodao da je snimljeno više od 800 emisija “Lijepom našom”, a ta je snimanja posjetilo više od milijun ljudi. “I uvijek se traži karta više. Uvijek je puno manje mjesta nego ljudi koji žele doći”, kaže Branko, a potvrđuje i činjenica da su u Rijeci u samo tri dana, otkad su puštene u prodaju, rasprodane sve ulaznice.

Na HRT-u radi punih 45 godina, a prošao je sve stepenice: od novinara početnika, spikera, do pomoćnika direktora. Na pitanje koji bi trenutak ili projekt izdvojio, osim, naravno, emisije “Lijepom našom”, Branko Uvodić je rekao da je to intervju s prvim hrvatskim predsjednikom Franjom Tuđmanom koji je izričito tražio da Uvodić bude taj koji će s njim taj razgovor voditi.

Dobitnik je mnogih nagrada, izdvojit ćemo HRT-ovu nagradu za životno djelo te nagradu “Povelja Fest 2017” koju dodjeljuje Europski savez turističkih novinara. No ono na što je posebno ponosan je zbirka priznanja, zahvalnica, narodnih nošnji i suvenira iz cijele Hrvatske i regije koje je dobio nakon svakog snimanja “Lijepom našom”. “Čudi me da se nitko u ovoj našoj kući nije sjetio napraviti jednu zbirku svih tih predmeta, pa to je pravo kulturno bogatstvo!”, kaže Uvodić.

U mladosti je bio roker, imao dugu kosu i svirao bas gitaru, a otkrio nam je da su ga po dolasku na televiziju, upozorili da se mora ošišati. Ono što najviše voli je provoditi vrijeme sa svojom obitelji, ponosan je djed, a za svoje unuke kaže da su mu donijeli nezamislivu radost i neopisivo obogatili život. U Rijeci boravi često, kada god uhvati priliku jer njegova kći živi i radi u Rijeci u svojoj veterinarskoj ambulanti. “Nakon Zagreba, Rijeka je drugi grad gdje bih bez problema mogao živjeti. A ljeti volimo otići na otok Krk, u Šilo, gdje imamo apartman i gdje provodimo vrijeme zajedno”, priča nam Branko.

Iako će uskoro morati u mirovinu, Branko nam je otkrio da mirovati ne misli. Naime, i dalje će raditi i uređivati “Lijepom našom” i usput, nada se, obučavati neke mlađe naraštaje koji bi ga jednoga dana mogli naslijediti.

AUTOR: Iva Črnjar Ivančan