DUŠANKA JANKOVIĆ JABLANOVIĆ – Žudnja, iskustvo, sudbina

U Europskom domu Zagreb, Jurišićeva 1/I u utorak 19 veljače u 19 sati održat će se predstavljanje hrvatskog izdanja biografskog romana slikarice i spisateljice s hrvatskom i švicarskom adresom DUŠANKE JANKOVIĆ JABLANOVIĆ (aka ANKE JANKO) „Žudnja, iskustvo, sudbina“, izdanje Art studija Azinović (2018.), u prijevodu Seada Muhamedagića (naziv izvornika : „Begehren, Erfahrung und Schicksal“, izdanje Schweitzerhaus Verlag, Lindlar/Njemačka, 2015). Uz promociju knjige otvorit će se i izložba slika i grafika ove umjetnice, koja na hrvatskoj i međunarodnoj umjetničkoj sceni djeluje već više od četiri desetljeća.

Knjigu će predstaviti Sead Muhamedagić, književni prevodilac, publicist i pjesnik koji u pogovoru između ostaloga ističe: „Isprepletenost životnih kolosijeka, i njen borbom i strašću ispunjeni život u dvjema zemljama , trajno je privlačna okosnica romana (s obiljem građe) koju je nudila njezina svagda dinamična svakodnevica, (… omogućujući) da se u kronološki strukturiran biografski okvir utkaju raznorodni živopisno ispričani detalji“ (S.Muhamedagić, prilagođeno iz pogovora knjige).

O likovnom opusu autorice govore Višnja Slavica Gabout, povjesničarka umjetnosti, likovna kritičarka i kustosica izložbe te Stanko Špoljarić, povjesničar umjetnosti i likovni kritičar. U predstavljanju knjige sudjeluju Mišo Azinović, nakladnik hrvatskog izdanja knjige i sama autorica.

U predgovoru kataloga izložbe Višnja Slavica Gabout kaže: „U njezinim radovima karakteristična je koloristička ekspresivnost i gestualnost poteza, međutim i neka posebna profinjenost. Svijet je to ponajviše slika i grafika; ali i crteža, kolaža i instalacija. Svijet u kojem ima metonimija, metafora i simbola; poetike i metafizike; mistike i kontemplacije; realizma i fantazije; ali i lirske i geometrijske apstrakcije. Dušanki je njezina umjetnost mjesto duhovnog utočišta i zaštite; mjesto smirenja i stabilnosti, sigurnosti i poniranja u nutrinu. Također, mjesto čuvanja vlastite povijesti, svojih uspomena i svoga kontinuiteta. Zato za nju ona ima egzistencijalnu vrijednost, jer definira njezinu osobnost, kao i realitet njezina postojanja u prostoru i vremenu. U tom kontekstu, za ukupno stvaralaštvo Dušanke Janković Jablanović može se zato reći da predstavlja specifičnu vizualnu arhivu emocija i sjećanja ove autorice, kao i spremište segmenata njezina životnog puta. Tu su pohranjeni vizualni transkripti njezinih misli i želja, nedoumica i strahova, snova i iskustava; njezinih traganja i nalaženja; odlazaka i vraćanja; posrtanja i pobjeda; padova i uzleta; tuga i veselja; žudnji i nada. Zato se ove njezine slike i grafike, gledani u svjetlu cjeline opusa, vizualno iščitavaju kao kompleksna umjetničina biografija, pa se naziv ove izložbe ne bez razloga poklapa s nazivom njezina biografskog romana: „Žudnja, iskustvo, sudbina“.

Dušanka Janković Jablanović, slikarica i grafičarka, koja kao spisateljica piše pod pseudonimom Anka Janko, rođena je u Slatini, a školovala se u Virovitici i Zagrebu. Diplomirala je 1958. godine na Tehnološkom fakultetu u Zagrebu. Kao inženjerka kemije radila je u struci do 1969. godine, kad seli u Švicarsku, gdje 1977. godine završava Umjetničku školu (Neue Kunstschule) u Zürichu. Slikarstvo i grafiku usavršava kod renomiranih švicarskih slikara i grafičara u Zürichu (kod Ernsta Faesija, Christine Rall) i Haldensteinu (kod Helmuta Mitschkea), kao i kod poznatih slovačkih (Komaček) i belgijskih (Claud Sinte, Veerle Room) grafičara. Od 1997. do 2004. godine sudjeluje na simpozijima Kulturaxe Wien u Slovačkoj, Češkoj, Mađarskoj i Poljskoj. Izlaže skupno već od 1976., a samostalno od 1985. godine i do sada je održala više od pedeset samostalnih te sudjelovala na velikom broju skupnih međunarodnih žiriranih izložbi u Europi, SAD-u i Kini, na kojima je i nagrađivana (Srebrna medalja za litografiju, Lviv,Gallery Olezh/Ukrajina, 2005.). Godine 1987. izdaje u Winterthuru/Zürich grafičku mapu “Slika traži svoju pjesmu“, a 2011. dvojezičnu monografiju posvećenu njezinu likovnom stvaralaštvu (autori: Višnja Slavica Gabout i Stanko Špoljarić), u izdanju Art studio Azinović, Zagreb (hrvatski) i van Eck Verlag, Triesen / Liechtenstein (njemački). Kao spisateljica, literarno se obrazuje na uglednoj hamburškoj školi kreativnog pisanja Studio SdS, a pohađa i specijalizirane spisateljske radionice. Godine 2008. objavljena joj je, u izdanju renomirane nakladničke kuće van Eck Verlag (Triesen/Liechtenstein) knjiga na njemačkom jeziku „Spigelungen“ („Odrazi“), a 2012. godine, u antologiji Seelenfeurer, kratka priča „Oganj duše“. Svojim radovima zastupljena je također u još nekoliko antologija. Godine 2015. izdaje u Njemačkoj, pod pseudonimom Anka Janko, biografski roman „Begehren Erfahrung Schicksal“ (nakladnik Schweitzerhaus Verlag, Lindlar, De). Knjigu u Hrvatskoj autorica izdaje 2018. godine pod nazivom „Žudnja, iskustvo, sudbina“, u prijevodu Seada Muhamedagića, u izdanju Art studija Azinović. Dušanka Janković Jablanović članica je HDLU-a (Hrvatskog društva likovnih umjetnika) od 1994. godine, švicarskog « Visarte » (Visual Art Association Switzerland) od 2006. godine, „Kravate“- Društva hrvatskih likovnih umjetnika u Švicarskoj, od 2004. godine i SIKART (Swiss Institute fot Art) od 2009. godine. Dobitnica je priznanja dodijeljenog joj od „Amt für Kultur St.Gallen“ za projekt knjige „Spigelungen“ (2008.), a 2011. Komisija za kulturu TSW-a dodijelila joj je priznanje-diplomu za neumorni i eksperimentalni rad na području grafike, slikarstva i crteža. Umjetnica živi i djeluje u Švicarskoj i Hrvatskoj.

Izložba slika i grafika Dušanke Janković Jablanović u Europskom domu Zagreb može se razgledati do 15. ožujka 2019., svaki radni dan od 9-16 sati, dok je subotom, nedjeljom i praznikom izložbeni prostor zatvoren.

Uz informaciju o događanju u attachu šaljemo pozivnicu, integralni tekst predgovora, biografiju i popis izložbi te odabir slika i grafika koje će biti izložene u Europskom domu Zagreb

Renata Bačić