Skip to content

EP usvojio Rezoluciju za borbu protiv raka – Hrvatska u crnoj statistici

Usvajanjem rezolucije za borbu protiv raka kod žena, zastupnici Europskog parlamenta u srijedu su pozvali na veću angažiranost u borbi protiv te bolesti kod žena, razvijanje strategije na razini Europske unije i jednak pristup zdravstvenim uslugama svim ženama, a statistika je pokazala da je Hrvatska u deset zemalja s najvećom stopom smrtnosti od karcinoma.

“Svaki treći Europljanin razvije neku vrstu raka tijekom života. Oko 600.000 žena umire od tumora svake godine, a 90.000 žena samo od raka dojke”, iznijela je na raspravi u utorak navečer crnu statistiku izvjestiteljica u ime Odbora za prava žena i jednakost spolova, talijanska eurozastupnica Daniela Aiuto (EFDD).

U rezoluciji “Izazovi politika i strategije za borbu protiv raka kod žena i povezanih komorbiditeta” se zato predlaže pripremanje strategije na razini EU-a koja bi se “trebala temeljiti na sveobuhvatnom prikupljanju i analizi slučajeva raka/podataka o preživljavanju raščlanjenih po spolu te bi ona trebala obuhvaćati pristup točnim informacijama, prevenciji, kvalitetnim programima otkrivanja raka, dijagnozi, praćenju stanja, liječenju i pomoći nakon oporavka”.

Izvjestiteljica Aiuto tijekom rasprave je kao svijetlu točku istaknula što stopa preživljavanja žena oboljelih od raka dojke može doseći i 80 posto ako se otkrije na vrijeme, ali napominje da se žene nakon toga “suočavaju s ozbiljnim i obično podcijenjenim psihološkim problemima, posebno ako su imale mastektomiju”.

Što se Hrvatske tiče, ona je, uz Mađarsku, u deset zemalja s najvećom stopom smrtnosti od raka, pokazuje istraživanje Sveučilišta Washington, na što je tijekom rasprave podsjetila hrvatska eurozastupnica Marijana Petir (EPP), naglasivši time ozbiljnost problema.

“Bolest ne bira spol, dob, nacionalnost, porijeklo, društveni status. Svi smo jednako izloženi. Stoga je iznimno važno da kampanje osvještavanja dopru do svakoga. Važno je da preventivni pregledi budu omogućeni svima uključujući i stanovnike ruralnih područja”, zaključila je Petir, izvjestiteljica u sjeni u ime Odbora za ženska prava i ravnopravnost spolova.

Hrvatska eurozastupnica i liječnica, Biljana Borzan (S&D) poručila je tijekom rasprave da se svim ženama koje obole od raka, osobito onih koje pogađaju žene poput raka dojke, grlića maternice i/ili maternice, treba osigurati cjelovito liječenje.

“Svaka žena treba imati univerzalan i jednak pristup zdravstvenim uslugama, osobito pregledima za rano otkrivanje raka, liječenju te besplatnoj i visoko kvalitetnoj podršci nakon liječenja bez obzira na mjesto boravišta, socijalni status, zanimanje, kulturu ili bilo koji drugi čimbenik”, istaknula je Borzan.

Prema podacima Svjetskog fonda za istraživanje raka u 2018. godini zabilježeno je više od dva milijuna novih obolijevanja od raka dojke, koji je najčešći rak kod žena i drugi najčešći oblik raka uopće. Prema istom istraživanju na prvom mjestu po obolijevanju žena od raka dojke nalazi se Belgija, a slijede ju Luksemburg i Nizozemska. Hina