Roberta Weissman Nagy na Chittagongh Open Art Biennalu, Bangladeš

Roberta Weissman Nagy
učestvuje na prvom
Chittagongh Open Art Biennalu, Bangladeš
Naziv rada: “Place with no Surface”

C O A B ‘ 1 9 :
8 to 12 February
Chittagong OpenART Biennale 2019

Pulska umjetnica i pedagog, Roberta Weissman Nagy, pozvana je da učestvuje na prvom Art Biennalu u Bangladešu. U programu učestvuje 80. umjetnika iz 11. zemalja. Roberta Weissman Nagy jedina je predstavnica Istre i Hrvatske.

Poziv je uslijedio od organizatora Biennala – Institute of Fine Arts, University of Chittagong, te koordinatora Biennala gospodina Reyad S. M. Umjetnica je na poziv aplicirala recentni rad “Place with no Surface”, performans koji je nastao u suradnji sa Christianom Pinzan. Ovaj rad je prije toga već jednom prikazan u Veneciji u programu Biennala Arhitekture 2108. godine.

Njen rad je uvršten u odabir video / performansa prvog dana u prostorima Univerziteta Chittagong. Umjetnica nije mogla prisustvovati činu otvorenja. Uz to, zbog razlike u vremenu, direktan video prijenos otvorenja i prikazivanja snimke performancea poklopio se vremenom njenog rada u nastavi. Tako da ni autorica nije uspjela vidjeti tijek projekcije na lokaciji niti reakciju publike. Također, bila je dogovorena prezentaciju njene umjetničke prakse u obliku seminara, ali zbog financijskih razloga i obaveza, umjetnica nije bila u mogućnosti biti prisutna.

U sklopu organiziranih sadržaja Biennale ima i Art Kamp za djecu te radionice umjetnika sa djecom, uz izložbu.

„COAB 19“ pruža široku platformu za profesionalce vezane uz vizualnu umjetnost, dizajn, arhitekturu i druge kulturne djelatnosti. Ovime se omogućava edukacija i razmjena međucivilizacijskih umjetničkih pristupa i rukopisa. Zanimljivost prvog Chittagong OpenArt Biennale 2019. je da se odvija u/na javnim površinama. Internacionalne umjetničke prakse biti će predstavljene u urbanim prostorima. Ovim pristupom projekt ovog Biennala oblikuje grad u gigantsku izložbu uz veliki protok posjetitelja.

Eugen Borkovsky