Administracija američkog predsjednika Donalda Trumpa odbila je odgovoriti na zahtjev Kongresa da predoči izvješće u kojem bi se točno navelo tko je ubio saudijskog novinara Jamala Khashoggija, javlja u subotu BBC.

Vladin dužnosnik je rekao da se predsjednik drži svojih ovlasti, tj. da “ima diskrecijsko pravo odbiti djelovati na zahtjeve kongresnog odbora”.

Demokratski senatori, međutim, tvrde da predsjednik time krši tzv. zakon Magnitsky koji nalaže da se na zahtjeve predsjednika senatskih odbora mora odgovoriti u roku od 120 dana, koji je istekao u petak.

Državni tajnik Mike Pompeo je pisao vođama u Senatu, navodeći koje su mjere poduzete protiv određenih pojedinaca, no u dokumentima se ne navodi tko je odgovoran za Khashoggijevu smrt.

SAD je uveo sankcije protiv 17 saudijskih dužnosnika, uključujući i Saud al-Qahtanija, bivšeg savjetnika prestolonasljednika koji je navodno sudjelovao u planiranju i likvidaciji novinara, donedavno desetljećima vrlo bliskog saudijskoj kraljevskoj obitelji.

Trump se suočava s kritikama senatora da je propustio izravno okriviti princa bin Salmana iako američki obavještajci smatraju da jedna takva operacija zahtjeva odobrenje samog princa.

Khashoggi je ubijen prošlog listopada u saudijskom konzulatu u Turskoj. Njegovo je tijelo navodno raskomadano i nikada nije pronađeno. (Hina)