Obilježavanje obljetnice Seljačke bune – 20 tisuća posjetitelja navijalo za Gupca i njegove kmete

Obljetnica Seljačke bune u stubičkome kraju i ove se godine tradicionalno obilježava u zimsko vrijeme, prateći događaje vezane uz Gupčevo puntanje kmetov i završnu Bitku kod Stubice 1573. godine. Glavni događaji ove se godine uprizoruju druge subote u veljači, 9. veljače na povijesno važnim mjestima u Donjoj Stubici uz sudjelovanje gostujućih udruga i statista. U “Bitki kod Stubice” ispred dvorca Stubičkog Golubovca sudjelovali su članovi udruga koje baštine srednjovjekovne običaje.

”Buna trajeeeee!!!”, vikalo je uglas oko 20 tisuća posjetitelja koji su i ove godine bili dio obilježavanja obljetnice Seljačke bune 1573. i najveće manifestacije u Krapinsko – zagorskoj županiji, koja svake godine privuče sve više posjetitelja, ali i svake godine organizatori pripreme sve bogatiji program.

Družba vitezova zlatnog kaleža sa svojim je gostima, odnosno prijateljskim udrugama iz Hrvatske, ali i inozemstva, pripremila još jednu spektakularnu bitku, koja je ove godine bila nešto drugačija, obzirom da je održana na novoj lokaciji, kod dvorca Stubički Golubovec. – Svake godine se trudimo da napredujemo s efektima, ljudima i vizualnim dijelom, a tako i sa samim kompleksnim činovima u samom scenariju. Ove godine prilagodili smo se novoj lokaciji i napravili još veće bojno polje – rekao nam je scenarist Bitke Matija Djanješić, ujedno i glavni zapovjednik viteške vojske.

Izgleda da se promjena lokacije publici itekako dopala, jer je ovogodišnja manifestacija privukla gotovo duplo više posjetitelja nego lani, a dvorac Stubički Glubovec donio je pozitivnu promjenu i novi pečat bitki. Iako je publika navijala za seljake, ove je godine prikazana završna bitka, ona u kojoj Gupčevi pobunjeni kmeti padaju pod moćnom Tahyjevom vojskom. – Povijest je istinita, ne može biti laži. Mi prošle godine nismo zgubili neg smo se povlekli na pričuvni položaj i danas smo pokazali svoju snagu – rekao je Tahy, dodavši kako zarobljene seljake sigurno čeka bolja sudbina nego da to rješava ovdašnje pravosuđe.

-Događaj je to koji je ostao zapisan, o njemu su se pisala literarna djela, on se oslikavao, i ostao tako zabilježen do dan danas. Mi smo dali svoj doprinos i to je najvrednije kaj je ostalo od naše slavne povijesti, kada su se seljaki pobunili zbog velike nepravde koja je nad njima delana. Imali su tada dosta volje, bez obzira na teške uvjete u kojima su živjeli, da digneju svoj glas, da budu složni i da se protiv nepravde koja je nad njima načinjena bore i oružjem – rekao je Matija Gubec, napomenuvši kako na svijetu nigdar nije bilo pravice, ali tadašnji seljaki pokazali su svojom bunom da uvijek treba imati hrabrosti za pravicu se boriti.

Intenzivno se bitka pripremala posljednjih mjesec dana. – Za mene i moj radni tim to je bila svakodnevna obveza od gostovanja kod medija, do koordiniranja organizacije, planiranja, scenarija i scenografije, stoga mogu reći da je to ove godine bila bitka u najboljem izdanju do sad – zadovoljno je rekao predsjednik Družbe vitezova zlatnog kaleža Ivan Štefek.

Zadovoljstvo zbog ove manifestacije koja svake godine postaje sve veća nije krio niti župan Željko Kolar. – Ovaj odaziv ljudi na bunu opravdao je sva očekivanja. Sama lokacija i bogatiji cjelodnevni program doveli su do toga da je danas bilo ovdje preko 20 tisuća ljudi. Sljedeće godine ova će lokacija, odnosno bojno polje biti otvoreno već od 11 sati, kako bi posjetitelji mogli gledati pripreme i slikati s učesnicima, da tako smanjimo prometni pritisak u kratkom vremenu od centra do dvorca – rekao je Kolar, dodavši kako se razmatra i opcija da se Klanjec uključi u manifestaciju, pa bi tako puntanje kmetova bilo tjedan dana ranije, potom bitka kod Cesargrada, a onda završna bitka u Stubici.

Domaćin, gradonačelnik Donje Stubice Nikola Gospočić, rekao je kako je to ove godine bila najveća, spektakularna bitka dosada. – Mjesec dana truda koji se isplatilo, stoga bih zahvalio Družbi koja je to započela prije 11 godina i ima entuzijazma organizirati to svake godine, djelatnicima Turističke zajednice i Grada te Gradu Zagrebu i Krapinsko – zagorskoj županiji – rekao je Gospočić.

Bitku kod Stubice posjetio je i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, obzirom da je i Grad Zagreb uključen svojim turističkim vlakićem koji je vozio posjetitelje od centra Stubice prema dvorcu, ali i ZET – ovim autobusima koji su turiste vozili iz Zagreba. – Ovo danas je uspomena je 1573., a Zagreb je ponosan što smo mogli pomoći u ovoj veličanstvenoj epopeji sa svojim vlakićem i ZET – ovim prijevozom. Bilo je savršeno, a većina vodstva Zagorja je preživjela, a to je najvažnije – našalio se, misleći pritom na svoje kolege načelnike i gradonačelnike te saborske zastupnike s kojima je pratio bitku.

Turistička zajednica područja Donja Stubica i Gornja Stubica pripremila je još bogatiji program nego ranijih godina, od 11 sati u centru Donje Stubice, sa srednjovjekovnim sajmom i kulturno – zabavnim programom. Posjetitelji su mogli kupiti zaista svašta, od domaćih prehrambenih proizvoda, suvenira, počastiti se raznim delicijama i pićem, tako da su bili zadovoljni i ponuđači, ali i posjetitelji koji su, nakon bitke, čekali u redu za kobasice. Na Buna party još stignete, od 19 u šatoru u centru Donje Stubice sati svira Psihomodo pop.

Bez obzira na današnji nesretan ishod za seljake, v Stubici i dalje buna traje!

autor zagorje.com/