Marko Gotal, Doris Klopotan i Monika Rusak izlažu u Varaždinu

Čast nam je pozvati Vas na otvorenje izložbe novoprimljenih članova HDLU-a Varaždin, Marka Gotala, Doris Klopotan i Monike Rusak. Otvorenje izložbe je u utorak 12. veljače u 19 sati u Galeriji HDLU, u Kuli stražarnici Staroga grada Varaždin. Nenad Opačić, predsjednik HDLU-a Varaždin

Marko Gotal

Kako se od malena krećem prirodom, bilo je smisleno spojiti moje dvije najveće strasti i tako je nastala ljubav prema pejzažnoj fotografiji. Putovanja, istraživanja, planine i spavanje pod zvijezdama stvari su koje me najviše motiviraju i ispunjavaju. Osjećaje koje u meni budi priroda, kao i zapanjujuće prizore koje  mi poklanja, nastojim ovjekovječiti svojim aparatom, a kada aparat odradi svoje, još dugo ostajem sjediti i uživati u miru i tišinu, u razgovoru s prirodom i sa samim sobom. Fotografijom se počinjem baviti 2012. godine, a 2013. postajem članom Fotokluba Čakovec. Sudjelovao sam na više od 20 izložbi i salona u 16 različitih država. Značajnije je spomenuti salon „1st Miroc Digital Circuit Vidin“ održan u Bugarskoj, na kojem sam osvojio nagradu salona s fotografijom „The way of corn“. Ove su godine tri moje fotografije izabrane u nacionalnu kolekciju Hrvatskog Fotosaveza, te su poslane na završnicu svjetskog kupa pod pokroviteljstvom Međunarodne federacije fotografske umjetnosti, koje se održalo u Omanu. Sudjelovalo je 28 država i između njihovih 280 najboljih autora, moja fotografija „Stairs in the Fall“ osvojila visoko treće mjesto. Kao potvrda mom radu dodijeljeno mi je trajno zvanje Artist Fiap (AFIAP), te sam jedini Varaždinac kojemu je to pošlo za rukom. Moji radovi nalaze se u knjizi „Kod fotografske slike“ Davora Žerjava, kao primjer dobre prakse, a i autor sam naslovne fotografije za knjigu.  Uz fotografiju, prirodu, planinarenje i alpinizam, područje interesa mi je glazba. Trenutno živim u Varaždinu gdje nastavljam svoje školovanje na diplomskom studiju strojarstva.

Doris Klopotan

Rođena je 1991. godine u Varaždinu. Završila je Školu za dizajn, tekstil i odjeću u Varaždinu 2009. godine, smjer grafički dizajner. Na Akademiju primijenjenih umjetnosti u Rijeci upisuje se 2010. godine, gdje je pod mentorstvom red. prof. mr. art. Maje S. Franković diplomirala 2015. godine i stekla zvanje magistra likovne pedagogije. Sudjelovala je na skupnim izložbama u Hrvatskoj i inozemstvu, neke od njih su: izložba knjiga i objekta (Pordenone, Italija), stalna postava u Kulturnom centru Novi Marof, video projekcija Ljetnog Art kina (Rijeka), video projekcija “Breaking Timeline” (Karlsruhe, Njemačka), izlagač knjige-objekta na 5.Pula Boat Fair međunarodnom sajmu brodske opreme i brodova (Pula), Galerija Kortil- izložba diplomske godine (Rijeka). Od 2018. godine radi na Srednjoj strukovnoj školi u Varaždinu kao profesorica grafičkih tehnika i plastičnog oblikovanja. Područje interesa joj je grafika i knjige-objekti.

Monika Rusak

Rođena je 1991. godine u Varaždinu. Završila je Elektrostrojarsku školu u Varaždinu, smjer Medijski tehničar te prediplomski stručni studij Multimedije, oblikovanje i primjene, Sveučilišta Sjever u Varaždinu. Diplomski studij završila je na Akademiji primijenjenih umjetnosti u Rijeci na studiju Medijske umjetnosti i prakse (Intermedija) pod mentorstvom izv. prof. art. Nadije Mustapić (MFA) i izv. prof. art. Ingeborg Fülepp, mag. art. Njezin diplomski rad, a ujedno i debitantski, dokumentarno- eksperimentalni film „Zauvijek“ sudjeluje na brojnim filmskim festivalima. Film je prikazan na 63. Pulskom Film Festivalu, 14. Liburnia Film Festivalu, 2. Filmska RUNDA (Osijek), 3. Međunarodni Studentski Film Festival (STIFF) (Nagrada selektora za najbolji film studenata APURI), kinu Galeriji Varaždin, 49. Reviji filmskog stvaralaštva u Vrbovcu, u sklopu natječaja „15 Minutes of Fame“u Kneževoj palači  Zadar, u sklopu Međunarodnog dana mladih u organizaciji V4EYC202, POU Varaždin, Kina Gaja, Vanime u Varaždinu, GRISIAyouth 2018 – 3. Nagrada za film Zauvijek (Special mention) u Rovinju te na festivalu 7 dana stvaranja u Pazinu. Godine 2015. odradila je stručno osposobljavanje za rad kao grafička urednica u Varaždinskim vijestima. U zadnjih nekoliko godina sudjelovala je u nizu edukacijskih, umjetničkih i kulturnih programa, pohađala radionice i bavila se umjetničkim radom te izlaganjem svojih radova. Područje rada kojim se bavi su fotografija i filmska umjetnost. Članica je HDLU Varaždin. Živi i radi u Varaždinu.