Sučelili se Dalija Orešković i Branko Bačić

Hoće li stranke koje zbijaju koalicijske redove profitirati na europskim izborima za četiri mjeseca? Tko sve ulazi u Amsterdamsku koaliciju? Hoće li se povezati hrvatska desnica? Kome je isplativije na izbore izaći samostalno? Analizirali smo ove ali i druge aktualne teme u Poligrafu u kojem su gostovali Dalija Orešković, Zlatko Hasanbegović, Anka Mrak Taritaš i Branko Bačić.

  • U stranci nemamo podijeljenih mišljenja, želimo potvrditi svoju političku vrijednost, ne želimo sudjelovati u starim propalim politikama rogovi u vreći. Temeljni problem hrvatske politike su različita neprincipijelna predizborna koaliranja koja su i dovela do sadašnjeg stanja kojeg nazivamo i to je već opće mjesto moralnom kaljužom. Imamo svoja imena i prezimena i birači moraju znati za koga glasuju – poručio je Zlatko Hasanbegović i dodao: Dogovori da, suradnja oko ključnih političkih ideoloških i vrijednosnih pitanja – da ali stara licitiranja mandatima, politička trgovanja mandatima i borba za mjesta na listama – ne!

Anka Mrak Taritaš je objasnila da se je koalicija okupila kako bi napravili zajednički program s ljudima koji su im svjetonazorski bliski. Model koalicije, kaže, je jako težak jer nije lako okupiti stranke, razgovarati s ljudima bez fige u džepu, uvažavati svakog partnera, čuti njegove probleme, ali taj model nudi druge opcije. Na pitanje kako će koalicija profitirati od malih stranaka je odgovorila da je njima svaki glas bitan jer je bitan svatko tko participira u političkom životu Hrvatske.

  • Tri stranke su stožerne – IDS, GLAS i HDS, uskoro će nam se pridružiti Laburisti i Demokrati Miranda Mrsića – najavila je Mrak Taritaš.

Dalija Orešković planira samostalni izlazak na izbore. Naglašava da na političkoj sceni postoji dobar temelj za dijalog ali je i vrlo jasno s kim će se naći uvijek na suprotnom polu. Trenutno je na tom suprotnom polu vladajuća većina.

  • Mrska mi je njihova politika i način djelovanja HDZ-a proteklih 25-30 godina. Ako pogledamo pojedine dijelove Hrvatske u kojima od stjecanja samostalnosti isključivo vlada HDZ, vidjet ćemo da su to najdevastiranija područja. Zbog toga smatram da se takvom načinom upravljanja koji je očito loš, klijentelistički i usmjeren na promicanje nekih partikularnih interesa a ne zaštiti javnog dobra, netko mora oštro suprotstaviti – izjavila je Orešković.
  • Po tome bi onda cijela Hrvatska bila devastirana, jer malo je županija i općina gdje HDZ nije na vlasti, reagirao je Branko Bačić i naglasio da su jedinice lokalne samouprave u kojima HDZ upravlja iznimno razvijene. Rekao je da je HDZ daleko najjača stranka u Hrvatskoj i u ovom trenutku ima stabilnu vladajuću većinu, vlada koja sjajno radi i vjeruje da će se do parlamentarnih izbora situacija stabilizirati i HDZ ponovno formirati vladu. izvor HRT