Pušenje je loša navika koja ima negativan utjecaj na zdravlje čovjeka. Stoga se mnoge države pokušavaju zakonski obračunati s ovim porokom. Posljednja informacija s Havaja dokazuje koliko su daleko političari spremni ići da bi nešto zabranili.

Političari predlažu radikalan novi zakon kojim bi se povisila dobna granica za legalnu kupovinu cigareta. Bilo bi to sasvim u redu, da se granica ne pomiče s dosadašnjih 21 na 100 godina.

Obzirom da je prosjek života na Havajima 82 godine, čini se da će ovaj zakon zapravo apsolutno svima zabraniti prodaju duhanskih proizvoda.

Očekuje se da će zakon stupiti na snagu do kraja 2024. godine, javlja Ladbible.

Doktor Creagan, inače demokrat, tvrdi da je država obvezna štiti javno zdravlje jer su cigarete najsmrtonosniji artefakt u ljudskoj povijesti. “Država je obvezna štiti javno zdravlje. Ne dozvoljavamo slobodan pristup opijatima ili lijekovima na recept. Ali, ovo je mnogo opasnije nego bilo koji lijek na recept, i puno je lakše stvoriti ovisnost”, rekao je Creagan za havajski Tribune Herald.

Njegov bi prijedlog za izmjenom zakona trebalo implementirati tijekom slijedećih pet godina. Prvo će dobna granica za kupnju cigareta narasti na 30 godina, zatim na 40 u 2021., pa 50 u 2022., te 60 u 2023. izvor novilist.hr