Predsjednica posjetila Zagrebački inovacijski centar i naselje Podbrežje

Nakon sastanka u Gradskoj upravi Grada Zagreba gdje su joj predstavljeni programi i projekti, predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović posjetila je Zagrebački inovacijski centar (ZICER) na Zagrebačkom velesajmu te obišla naselje Podbrežje, zagrebački model stanogradnje s pratećom izgradnjom komunalne i društvene infrastrukture.Nakon obilaska Zagrebačkog inovacijskog centra (ZICER) Predsjednica je izrazila zadovoljstvo viđenim start up područjem gdje se, kako je kazala, može vidjeti novi sustav i način rada koji je u potpunosti usklađen s najrazvijenijim državama svijeta i gdje se podupiru male start up tvrtke koje ulažu u inovacije i tehnološki razvoj.

“To je budućnost hrvatskog i svjetskog gospodarstva. Nadam se da će što je moguće više start up kompanija iskoristiti prednosti koje imaju u Gradu Zagrebu i drugim hrvatskim gradovima”, kazala je predsjednica Grabar-Kitarović.

Izrazila je zadovoljstvo što se u Zagrebu puno ulaže u obrazovanje, ali i u rješavanje socijalnih pitanja. Navela je da su umirovljenicima i obiteljima s nižim primanjima omogućene olakšice poput besplatnih tramvajskih karti ili besplatnih udžbenika. Nadalje, smatra velim uspjehom što Zagreb u sektoru turizma postaje jedna od najpoželjnijih svjetskih destinacija, jer više od 84 posto turista dolaze izvan Hrvatske.

Predsjednica Grabar-Kitarović kazala je i da joj je drago što u Zagrebu, za razliku od većine europskih gradova, nema beskućnika jer Zagreb svojim beskućnicima i ljudima koji su na rubu siromaštva omogućuje krov nad glavom i ishranu.

Upitana o problemu vezanim uz fasade i grafite po njima, smatra kako bi fasade trebalo obnoviti s više boja, a ne samo smeđom ili sivom koje se najčešće koriste u obnovi zgrada. “Zagreb treba malo zasjati, ali ne previše šareno. Već onako kako je to u skladu s stilom secesije koji dominira središtem grada Zagreba”, kazala je.

Govoreći o zaključcima nakon što je s izmještanjem svojeg ureda obišla cijelu zemlju, predsjednica Grabar-Kitarović kazala je kako slijedi sveobuhvatna analiza svih izmještenih ureda koju će predstaviti na javnom skupu. Smatra kako je, da bi se doista spoznao život u Hrvatskoj, potrebno obići sve krajeve, vidjeti kako ljudi tamo žive te poslušati i podržati njihove razvojne projekte.

“Jednakomjerni razvoj Hrvatske je jedini način da zadržimo ljude u Hrvatskoj”, naglasila je. Predsjednica je kazala kako je prilikom obilaska Hrvatske među inim riješila više pitanja vezanih uz državnu imovinu, cijenu trajektnih karata za ljude koji žive na otocima i slično. Negirala je pojedine kritike kako je to služilo njezinoj promociji istaknuvši kako se samo razgovorom s ljudima može osjetiti stvarni život u Hrvatskoj.

Zadovoljstvo sastankom s Predsjednicom Republike u Gradskoj upravi izrazio je i gradonačelnik Milan Bandić kazavši kako su joj tada predstavljeni i projekti koji Zagreb dižu iznad standarda Hrvatske, ali i nekih europskih metropla. No, kao i zagrebačke probleme istaknuo je stanje fasada i grafita na njima, razvrstavanja otpada i slično. Izvor predsjednica.hr