Otvorena izložba Claudia Škareckog “Zagreb kak imam te rad – WTSHTF”

Škarecki nam pokazuje kako bi poslije apokalipse mogao izgledati Zagreb, pokušavši nas trgnuti iz grijeha „nečinjenja“ i dopuštanja „malih puzećih apokalipsi“ koje nam se dešavaju na dnevnoj bazi: iseljavanja, stečajevi, korupcija, odlagališta, zagađivanje okoliša, nepravde svih vrsta, bahatluk, nepoštovanje, agresivnost, …

U Galeriji Specijalne policije u Zagrebu (Trg žrtava fašizma 1), 5. veljače 2019. godine otvorena je izložba fotografija Claudia Škareckog naziva “Zagreb kak imam te rad – WTSHTF”. Izložbu možete pogledati tijekom veljače.

Govor gospodina Miroslava Mađarića na otvaranju izložbe prenosimo u cijelosti

Upoznao sam Klaudija kao vrijednog i poduzetnog zaposlenika KBC-a Zagreb. On je primjer da ne štima generalna predrasuda kako su zaposlenici u javnom sektoru „uhljebi“.

Uhljeb nije angažiran, uhljeb ne smišlja nove stvari, uhljeb se ne bavi nečime čime se ne može okoristiti. Klaudije nam svojim slikama pokazuje inovativnost, želju za dijeljenjem ideja, rad za javno dobro.

Postapokaliptične slike i javno dobro? Da, osvješćuju nas kako bi mogao izgledati naš svijet za našu djecu, unuke ili praunuke, to nam ne bi smjelo biti svejedno!

Zašto su Klaudijeve slike bolje od priča i opisa, osim što „slika govori više od tisuću riječi“? Zato što intenzivno povezuju nama poznate vizure: Kazalište, Burza s destruiranim pejzažima u njihovoj neposrednoj okolini.  

Prihvatio sam govoriti o takvim Klaudijevim slikama i zato što su duboko povezane s dva područja kojima se bavim: inovacijom i edukacijom. Tematika ovih slika je upravo ono što je najveći potencijal u inovaciji: „intersekcija raznih koncepata“! Koncepti su: poznate vizure i pejsaži i moguće apokalipse! Svaki koncept posebno je dobro poznat! Njihovo povezivanje je uistinu novost: do sada nisam vidio ništa slično u nas.  

No još je važnija edukativna komponenta Klaudijevih slika: upozorenje, kako bi turoban bio Zagreb nakon nečega što bismo nazvali apokalipsom? Spoj poznatoga i zamišljenoga će nas snažno usmjeriti na ozbiljnije promišljanje o mogućim uzrocima  apokalipse: novi veliki rat, uništavanje okoliša ili ono što je mnogo vjerojatnije – demografska katastrofa Hrvatske.

Klaudije nam pokazuje kako bi poslije apokalipse mogao izgledati Zagreb, pokušavši nas trgnuti iz grijeha „nečinjenja“ i dopuštanja „malih  puzećih apokalipsi“ koje nam se dešavaju na dnevnoj bazi: iseljavanja, stečajevi, korupcija, odlagališta, zagađivanje okoliša, nepravde svih vrsta, bahatluk, nepoštovanje, agresivnost, … Sve to doživljavamo kao stvari koje nas se „ne tiču“ sve dok se ne dese nama samima! Možda manje važno za nas same, ali za našu djecu i unuke? 

Zato su me se dotakle Klaudijeve slike! Pokušajte i vi pogledati te slike na sličan način, neka  i vas potaknu na činjenje za javno dobro!

Claudio Škarecki rođen je 1969. godine u Zagrebu. Godine 2001. diplomirao na Sveučilištu u Zagrebu (smjer: poslovna informatika). Trenutno zaposlen u KBC Zagreb. Sudionik domovinskog rata, kojem je pristupio kao dragovoljac. Uz svoje redovne radne aktivnosti aktivan je kao konzultant pri raznim projektima, edukator na poljima IT-a; sigurnosti i umnih mapa, pisac članaka vezanih uz sigurnost i IT tehnologije, autor knjige “Ljekovite biline” i još dvije u pripremi. Također kao planinar i sportaš, ekološki je osviješten i svjestan kuda nas vodi naš nemar prema okolišu i prirodnim resursima o kojima ovisimo. U svom likovnom / dizajnerskom radu, radio je na dizajniranju logotipa, industrijski dizajn, grafičke pripreme, fotografije, rada na filmu i reklamama, izrade naslovnica za časopise i knjige te zadnjih nekoliko godina i na video igrama kao grafički dizajner.

Autor je dopustio objavu fotografija na portalu Akademija-Art za ovu svrhu. Fotografije podliježu autorskim pravima te molimo tražiti dopuštenje autora za daljnju objavu! Kontakt autora: cskarecki@gmail.com

Pogledajte najavu izložbe na POVEZNICI!