Zašto opozcija traži reviziju ugovora sa Svetom Stolicom

Klub zastupnika Glasa i HSU-a zatražio je u travnju prošle godine reviziju četiri ugovora sa Svetom Stolicom. Poslijepodne je o tome bilo riječi u Hrvatskom saboru, a večeras i u HRT-ovom “Otvorenom”.

Goran Beus Richembergh, saborski zastupnik GLAS-a, pojasnio je da se traži promjena modela  financiranja jer su u vrijeme sklapanja ugovora uvjeti bili bitno drugačiji. 

– Hrvatska je bila geopolitički u drugoj situaciji. Još je trajala mirna reintegracija, nismo kontrolirali cijeli svoj teritorij, a nismo bili niti članovi nijedne međunarodne organizacije. U tom trenutku potpora Svete Stolice bila je iznimno važna. Međutim, u međuvremenu smo Katoličkoj crkvi isplatili oko 15 milijuna kuna. Vraćen je i veliki dio imovine. Sada je sasvim druga početna pozicija, kazao je Beus Richembergh.

– Smatramo da je iznos, oko milijardu kuna godišnje, barem tri puta veći nego što je realna mogućnost jedne države koja ima velike socijalne probleme, pa i u zdravstvu. S druge strane, smatramo da je potrebno revidirati i postojeći model vjeronauka, kazao je i spomenuo pravnu nejednakost. 

Naglasio je da ako se protiv svećenika pokreće kazneni postupak, najprije se tada mora obavijestiti njihov biskup, a tek onda krenuti dalje. “Nijedan drugi građanin RH to nema kao zaštitni mehanizam”, dodaje. 

– Vjeroučitelje imenuju mjesni ordinariji preko katehetskih vijeća. Dakle nikakvog utjecaja država nema na to da oni ulaze u škole i postaju stalni zaposlenici, a mogu biti i ravnatelji. Gotovo dvostruko brže napreduju u svom zvanju. Udžbenike Katoličke crkve država ne smije niti propitivati, jer njihov sadržaj određuje Crkva. Druge vjerske zajednice udžbenike moraju donijeti na odobrenje Ministarstvu znanosti, istaknuo je među ostalim Beus Richembergh.

U emisiji su sudjelovali i Mate Uzinić, dubrovački biskup, Željko Reiner, potpredsjednik Hrvatskog sabora (HDZ), Joško Klisović, saborski zastupnik SDP-a i Anto Mikić, Hrvatsko katoličko sveučilište.

autor HRT