Izmjerene razine elektromagnetskog polja višestruko su niže od zakonom dozvoljenih vrijednosti: najviša izmjerena vrijednost manja je pet posto od ukupne dozvoljene vrijednosti prema Pravilniku o zaštiti od elektromagnetskih polja – poručuju iz HT-a

Najprije je, prije dvadesetak godina, prva bazna postaja mobilnog operatera postavljena neposredno uz mjesnu školu, a potom još dvije u blizini. Djeca i učiteljice svakodnevno provode pet sati u učionicama i na školskom igralištu izloženi elektromagnetskom zračenju iz čak triju odašiljača.

– Nije nam svejedno, naravno da smo zabrinute, ali što da radimo – vele učiteljice područne škole OŠ Vladimira Nazora u Vojakovačkom Kloštru, prigradskom križevačkom naselju.

Školu polazi desetero djece od prvog do četvrtog razreda. Nagodinu će im se pridružiti unuka Ankice Miljanović, s čije terase puca lijep pogled na odašiljače u blizini.

– Već mi je četvero unuka išlo u tu školu i nije mi drago što će i unučica sad ići tamo. Odašiljač kod škole, tko je to vidio? Naravno da sam zabrinuta i za zdravlje djece i nas mještana, koji smo također u blizini – kazala je ona.

Prisjeća se da se u Kloštru potpisivala peticija prije gradnje prvog odašiljača, no ona, očito, nije urodila plodom.

– Čujte, tu je i novac u igri. Koliko znam, vlasnik zemljišta na kojemu su dva odašiljača dobiva po dvije tisuće kuna mjesečno za svaki – veli Ankica Miljanović.

Odašiljači „tuku“ po cijelome mjestu, po sva tri zaselka koji čine Vojakovački Kloštar, reći će Josip Večenaj, novi šef mjesnog odbora. Njegova je kuća na stotinjak metara od bazne postaje postavljene kod škole. Obitelj je osmeročlana, s četvero djece. Kći mu nagodinu kreće u školu.

– Koliko je to točno štetno, ne znam, ali znam da se svi bune, po cijeloj Hrvatskoj. Namjeravam inicirati peticiju da se odašiljači maknu, to je u mom planu rada. Mislim da bi svi mještani potpisali, nema čovjeka koji ne bi potpisao takvu peticiju – kaže Večenaj.

Nije mu jasno zašto su bazne postaje morale biti baš kod škole i u blizini obiteljskih kuća i zašto nisu postavljeni negdje u šumi, daleko od naselja.

Budu li mještani Vojakovačkog Kloštra doista pokrenuli akciju za preseljenje odašiljača iz njihove blizine, u tome će imati potporu Igora Brkića, ravnatelja OŠ Vladimira Nazora.

Mjesna škola okružena je baznim postajama FOTO: NIKOLA WOLF

– Svakako ću podržati takvu akciju, ali moram reći da ne vjerujem u njezin uspjeh – rekao je on.

Križevačka vlast, pak, kaže kako odašiljači nisu na zemljištu u gradskom vlasništvu te Grad ne može direktno utjecati na njihovo eventualno izmicanje.

– Operateri bi trebali imati sve potrebne dozvole za njihovo postavljanje, a to znači i zadovoljavanje dozvoljenih standarda o jačini zračenja koji su važeći u Hrvatskoj. Koliko smo upoznati, za sada ne postoji relevantno istraživanje koje bi dokazalo štetnost tih, ali niti jednih drugih odašiljača u Hrvatskoj – vele u gradskoj upravi.

Mještanima poručuju da slučaj prijave Hrvatskoj regulatornoj agenciji za mrežne djelatnosti ako smatraju da nešto s „njihovim“ odašiljačima nije po zakonu.

Jesu li i koliko su bazne stanice mobilnih operatera štetne po ljudsko zdravlje, ne postoji jedinstveno stajalište u znanstvenoj zajednici. Na internetu možete pronaći tekstove u rasponu od toga da elektromagnetsko zračenje, koje one emitiraju, „prži mozak“, pa do toga da je zračenje običnog mobitela štetnije od njih.

– Svjetska zdravstvena organizacija na osnovi rezultata dvogodišnjih opsežnih istraživanja u 14 zemalja provedenih od strane Međunarodne agencije za istraživanje proglasila je radiofrekvencijska elektromagnetska polja potencijalno kancerogenim za ljude i time promijenila raniju klasifikaciju da nema dokaza o štetnosti. Poslije toga nitko više nema moralno pravo tvrditi da nema nikakvih dokaza o štetnosti – piše na internetskim stranicama Hrvatske udruge za zaštitu od elektromagnetskog zračenja.

U toj udruzi ističu i kako je Hrvatska jedina zemlja u Europskoj uniji u kojoj teleoperateri bazne postaje mogu postavljati bez građevinske i lokacijske dozvole te jedna od samo četiri zemlje u kojima prije njihova postavljanja nije obavezna javna raprava, pa čak ni obavještavanje lokalne zajednice.

U Hrvatskom telekomu (HT), u čijemu je vlasništvu bazna postaja najbliža školi, pak, u odgovoru na naše pitanje kako će se postaviti prema zahtjevu mještana Vojakovačkog Kloštra te kakav je utjecaj baznih postaja na ljude naglasili su da su pri svim dosadašnjim mjerenjima u okolini bazne postaje najviše izmjerene razine elektromagnetskih polja bile višestruko ispod zakonom dozvoljenih vrijednosti.

– Opasnost od zračenja prema trenutno dostupnim znanstvenim istraživanjima ne postoji. Smatramo da je jasna, otvorena i konstruktivna komunikacija na temu utjecaja elektromagnetskih polja vrlo bitna, jer se zbog neinformiranosti i netočnih informacija objavljenih u javnosti često pojavljuju pritisci protiv mobilnih komunikacija. Tijekom posljednjih nekoliko godina priznate stručne organizacije, kao što su Svjetska zdravstvena organizacija i Međunarodna komisija za zaštitu od neionizirajućeg zračenja, u više su navrata na temelju najnovijih znanstvenih spoznaja pregledali važeće pragove za mobilne komunikacije i potvrdili da je, ako se te vrijednosti poštuju, korištenje mobilne tehnologije sigurno – kažu u HT-u.

Domeću kako sve bazne postaje u njihovim mobilnim mrežama posjeduju rješenje za uporabu koje izdaje Ministarstvo zdravstva.

– I bazna postaja u mjestu Vojakovački Kloštar predmet je redovitih kontrola. Tijekom zadnjeg mjerenja, koje je provela pravna osoba ovlaštena za mjerenje izvora neionizirajućih zračenja, provjerene su i razine elektromagnetskih polja ispred Osnovne škole Vladimir Nazor. Izmjerene razine elektromagnetskog polja višestruko su niže od zakonom dozvoljenih vrijednosti: najviša izmjerena vrijednost manja je pet posto od ukupne dozvoljene vrijednosti prema Pravilniku o zaštiti od elektromagnetskih polja – poručuju iz HT-a.

Također su naglasili da su dozvoljene razine elektromagnetskih polja u Republici Hrvatskoj bitno strože od preporuke Međunarodne komisije za zaštitu od neionizirajućeg zračenja i nadležne direktive Europske unije. Zaključuju da je okolina baznih postaja Hrvatskog Telekoma sigurna za boravak cjelokupnog stanovništva. (hš)

Leave a Reply

Your email address will not be published.