Skip to content

Papa svečano dočekan u Abu Dhabiju

Papa Franjo svečano je dočekan u prijestolnici Ujedinjenih Arapskih Emirata – Abu Dhabiju. On je prvi katolički poglavar koji je stigao na Arapski poluotok. Odmah se susreo s princem Mohamedom bin Zayidom Al Nahjanom, na čiji poziv je i došao kako bi sudjelovao na međureligijskoj konferenciji. Papa Franjo je kao temelj svog papinstva odredio upravo jačanje veza između kršćanstva i islama.

Nerijetko krvava, svakako duga i komplicirana povijest je odnosa papinstva i muslimanskog svijeta. Dolazeći kao prvi papa na arapski poluotok, Franjo već od prije nastupa bratski, sa željom da prevlada vjerske podjele.

  • Dragi narode Ujedinjenih Arapskih Emirata, selam alejkum, neka je mir s vama! Sretan sam što dolazim u vašu zemlju, državu koja izgleda kao uzorni model ljudskog društva, bratstva, mjesto susreta različitih civilizacija i kultura, poručio je i prije puta na mjesto odakle je potekao Islam.

Papa Franjo će u Ujedinjenim Arapskim Emiratima zateći zapravo iznenađujuće velik broj kršćana. Prema nekim procjenama, tamo živi gotovo milijun kršćana, to je 9% stanovništva tih emirata. Golema većina nije rođena u toj zemlji, nego su došli iz raznih zemalja južne i jugoistočne Azije kako bi tamo nešto zaradili.

  • U ovoj su zemlji odnosi između lokalnog stanovništva i kršćana dobri – oni rade zajedno, putuju zajedno u istim autobusima, istim taksijima, ali društveni im se život obično razdvaja, kaže otac Gandolf.

U emiratima živi i radi – ministar tolerancije Nahyan bin Mubarak al Nahyan. Koji svojim primjerom dokazuje kako je mijenjanje predrasuda moguće i potrebno.

  • Živeći u Velikoj Britaniji naučio sam da nismo sami na ovom svijetu. Ovaj je svijet mozaik koji oblikuje prekrasan dizajn ako sve dijelove spojite zajedno, rekao je.

Papa Franjo svojom posjetom želi pokazati šarolikost i raznolikost života u Emiratima, ali i ohrabriti kršćane u čitavoj regiji. Jer kršćanima na Bliskom istoku prijeti izumiranje. Moguće je, tvrde vatikanski izvori, da se u nekim dijelovima te regije “treba bojati za opstanak kršćanskih zajednica koje tamo postoje već skoro 2000 godina.” Zato ih papa želi ohrabriti na ostanak, ali i pomoći im stvoriti prostor gdje bi i njihova vjera mogla opstati.

Autor: Elizabeta Gojan/HRT