Svečano obilježen prvi hrvatski “Dan crvenih haljina”

Svečanim okupljanjem u Maloj dvorani Vatroslava Lisinskog završena je ovogodišnja javnozdravstvena akcija „Dan crvenih haljina“ koja je za cilj imala podizanje svijesti javnosti o moždanom udaru u žena.

Akciju „Dan Crvenih haljina“ su organizirali Hrvatski liječnički zbor – Hrvatsko neurološko društvo i Gradski ured za zdravstvo Grada Zagreba, a uz visoko pokroviteljstvo predsjednice Kolinde Grabar Kitarović, gradonačelnika Milana Bandića i Ministarstva zdravstva. Pozdravne riječi uzvanicima uputili su predsjednica Saborskog odbora za zdravstvo i socijalnu politiku, dr. Ines Strenja, izaslanica zaklade Hrvatska kuća srca dr. Ivana Portolan Pajić, pročelnik Gradskog ureda za zdravstvo dr. sc. Vjekoslav Jeleč te u ime organizatora prof. dr. sc. Arijana Lovrečić-Huzjan i prof. dr. sc. Zdravka Poljaković.

Vesna Matijević, Dinah Vodanović, Arijana Lovrečić Huzjan, Zdravka Poljaković

Brojnu publiku koja je u Lisinski došla odjevena u crveno ili s barem jednim crvenim detaljem kroz program je vodila odlična Karmela Vukov Colić, a svojim sjajnim nastupima večer su oplemenile glazbene gošće Elis LovrićAntonella Malis i Zdenka Kovačiček.

Zvijezde večeri bile su žene koje su preboljele moždani udar – njih deset odlučilo je sudjelovati u akciji i svojim hrabrim i odvažnim djelovanjem potaknuti javnost da mnogo više razmišlja i govori o bolesti koja dolazi bez najave, pogađa sve životne dobi i ostavlja posljedice. Deset hrvatskih dizajnera darivalo je crvene kreacije pa je Mihaela Jelavić nosila haljinu Martine Felje, Jasminka Delinchaljinu ETNA MAAR dizajnerice Andrijane Subotić Pjajčik, Andrijana Karakaš odijelo LOKOMOTIVA dizajnerice Lane Puljić, Vedrana Hercigonja Majetić haljinu Ive Karačić, Vedrana Kovačić Mihalinac haljinu modne kuće NEBO, Dubravka Jeličić-Veić Sukreški kreaciju Igora Dobranića, Kim Kosanović haljinu DELIGHT dizajnera Ivana Friščića, Ivana Plechinger haljinu Martine Herak, Antonija Jurković  kreaciju AXA MODA dizajnerice Božice Medić Juraković te Mišela Grgurić haljinu Ivice Skoke.

Hashtag #nosicrveno preplavio je društvene mreže, a podrška akciji stizala je od tisuća ljudi iz cijele Hrvatske ali i svijeta.

„Neizmjerno smo zahvalni svima koji su nam dali podršku, a osobito svim sudionicima ove akcije – pokroviteljima, volonterima, sponzorima, umjetnicima koji su nastupili i dizajnerima, a najviše divnim ženama koje svojim primjerom najbolje pokazuju koliko je važno podići svijest javnosti o moždanom udaru. Već sada počinjemo s pripremama za slijedeću godinu i novi „Dan crvenih haljina“ i pozivamo sve da nam se pridruže.“ – kaže prof. dr. sc. Zdravka Poljaković, predsjednica Hrvatskog neurološkog društva i članica Organizacijskog odbora „Dana crvenih haljina“.

Foto: Domagoj Biondić

Nataša Mesarić