Venezuelski predsjednik Nicolas Maduro se u subotu očitovao za raspisivanje prijevremenih parlamentarnih izbora do kraja godine, iako su se trebali održati 2020. i parlament trenutno nadzire oporba.

Ustavotvorna skupština, vjerna aktualnoj vlasti, poziva na “prijevremene parlamentarne izbore ove godine (…) Ja sam za takvu odluku”, rekao je Maduro pred tisućama pristaša u Caracasu.

Parlament je jedina ustanova u kojoj oporba ima većinu, premda je zapravo njezine ovlasti preuzela Ustavotvorna skupština u kojoj su isključivo pristaše predsjednika države.

Sadašnji mandat zastupnika izabranih krajem 2015. traje od siječnja 2016. do siječnja 2021. Sljedeći parlamentarni izbori trebali bi se u pravilu održati krajem 2020.

Venezuela, bogata naftom i nekoć najbogatija zemlja Latinske Amerike, ovih dana prolazi kroz jednu od najtežih kriza u povijesti: za vlast se bore dvojica čelnika, Maduro kojeg ne priznaje dio međunarodne zajednice i oporbeni čelnik Juan Guaido kojeg podupiru Sjedinjene Države, većina latinoameričkih i neke europske zemlje.

Potonji, koji je predsjednik parlamenta, proglasio se 23. siječnja “privremenim predsjednikom” zemlje obećavši “prijelaznu vladu” i “slobodne izbore”.

Maduro je još 30. siječnja rekao da je voljan raspisati prijevremene parlamentarne izbore, ali se usprotivio novim predsjedničkim izborima rekavši da su se oni nedavno održali.

Novi šestogodišnji mandat Nicolasa Madura službeno je počeo 10. siječnja. Oporba ga osporava ističući da su birači bili pod pritiskom i da je odaziv na predsjedničkim izborima 20. svibnja bio slab, da ga je oporba uvelike bojkotirala i da ga ne priznaje dobar dio međunarodne zajednice. Autor: Hina

Leave a Reply