Skip to content

Povjesničar se u Davosu obrušio na bogataše

Porezi, porezi, porezi. Sve ostalo je sranje, ako mene pitate – obrušio se bez dlake na jeziku Ruther Bregman, nizozemski povjesničar, tvrdeći da milijarderi humanitarnim radom pokušavaju prikriti činjenicu da izbjegavaju plaćanje poreza.

Kazao je on, u diskusiji na Svjetskom ekonomskom forumu koja se prošli mjesec održala u Davosu, da su milijarderima danas puna usta riječi poput ‘filantropija’, ‘pravednost’, ‘jednakost’, a s druge strane čine sve kako bi izbjegli plaćanje poreza. To je sve “humanitarna spletka”, kaže.

– U Davos ih je doputovalo 1500, svi s privatnim avionima samo kako bi poslušali predavanje o klimatskim promjenama, nastavio je Bregman posprdno, a nije štedio ni Bona Voxa, pjevača benda U2 koji je poznat po svojem humanitarnom radu. Dodao je i da je zgrožen činjenicom da se na Svjetskom ekonomskom forumu govori o svemu samo ne o “snažnijem oporezivanju bogatih”.

Kontrirao mu je Michael Dell, osnivač i direktor tehnološke kompanije Dell, s tvrdnjom da ekonomije zemalja s visokom stopom poreza ne mogu uspjeti. Složio se s njim i Ken Goldman, bivši direktor Yahooa, pa je u diskusiji kazao da su trenutni fiskalni uvjeti u globalnoj ekonomiji doveli do rekordne zaposlenosti.

Ta se izjava Goldmana nije svidjela drugoj članici panela Winnie Byanyima, direktorici humanitarne organizacije Oxfam: – Krivo gledaš stvari. Ne govoriš o dostojanstvu ljudi, već o iskorištavanju ljudi, odgovorila je Byanyima Goldmanu navodeći primjer američkih radnika u peradarskoj industriji koju na poslu nose pelene jer im nije dopušten odlazak na WC u radnom vremenu.

– Visoka zaposlenost, sama po sebi, ne znači ništa, važna je kvaliteta tih poslova – upozorila je.

Inače, Nizozemac Bregman autor je knjige ‘Utopija za realiste’ i tvorac izjave ‘Bogatstvo se ne stvara na vrhu, tamo se proždire’, a YouTube video s njegovim govorom u dva dana pogledalo je više od 100.000 ljudi.

AUTOR: Novac.hr


mala retrospektiva

Eiffelov toranj u znaku Europske unije

Europska komisija posjetila je Pariz u povodu francuskog preuzimanja rotirajuće...
07th Jan 2022

Budimpešta, Mađarska - u 4K HDR pješačkoj turi ▶6 sati

Pogledajte pješački obilazak Budimpešte, glavnog grada Mađarske https://you...
15th Apr 2022