Moskva osudila odluku SAD-a da privremeno prekine poštivati nuklearni sporazum

Ruska diplomacija je upozorila u petak na odluku Sjedinjenih Država da privremeno prekine poštivanje ključnog nuklearnog sporazuma s Rusijom i tvrdi da se radi o američkoj strategiji kako bi se oslobodila svojih međunarodnih obveza.

Ne radi s o krivnji Rusije, strategija Sjedinjenih Država je da se oslobode svojih međunarodnih pravnih obveza u raznim područjima, rekla je glasnogovornica ruskog ministarstva vanjskih poslova Marija Zaharova na državnom tv-kanalu Rossia 1.

SAD je u petak objavio kako je odlučio od subote privremeno prekinuti poštivanje Ugovora o nuklearnim snagama kratkog i srednjeg dometa s Rusijom i službeno se povući iz njega za šest mjeseci ako Moskva ne okonča kršenje sporazuma.

Sjedinjene Države objavile su u petak povlačenje iz Sporazuma o eliminaciji nuklearnih projektila kratkog i srednjeg dometa (INF) sklopljenog s Rusijom, koju optužuju da je prekršila taj dogovor zaključen za vrijeme Hladnog rata.

SAD optužuje Rusiju za kršenje sporazuma i prošle je godine objavio da će se iz njega povući početkom veljače, osim ako se Moskva ne uskladi s odredbama sporazuma.

“Američka strana nije predala nikakav dokaz, nikakve satelitske fotografije, ni svjedočenje koji bi dokazali moguće rusko kršenje”, inzistirala je u petak Zaharaova.

“Rekli su nam da nemaju pitanja koja bi vam postavili, da samo trebamo sve uništiti”, rekla je i naglasila da se Rusija slaže da treba razgovarati o sporazumu INF.

“U slučaju da stvarno napuste sporazum INF, Moskva si zadržava pravo na prikladnu reakciju i odgovor”, upozorila je Zaharova.

Sporazum INF sklopljen je 1987. između Rusije i SAD-a i njime je okončana kriza europrojektila pokrenuta raspoređivanjem sovjetskih SS-20 s nuklearnim glavama u smjeru europskih prijestolnica. izvor Hina