Geometrija u slikarstvu Josipa Rubesa i Miljenka Belera

U holu Specijalne bolnice u Krapinskim Toplicama otvorena je izložba Josipa Rubesa dipl. slikara i umirovljenog liječnika iz Krapinskih Toplica i Miljenka Belera, arhitekta i slikara iz Zagreba

Josip Rubes je poznat po slikanju zagorskih krajolika do 2007 godine kada počinje slikati u stilu apstraktnog ekspresionizma po uzoru na Jacksona Pollocka, ali postupno, zadnjih nekoliko godina, sve više je zaokupljen geometrijskom apstrakcijom. Njegove slike sastoje se od potpuno geometrijskih kompozicija temeljene na upotrebi različito oblikovanih geometrijskih oblika i linija. Njegovi radovi predstavljaju dinamičke geometrijske kompozicije, jedinstvenog ritma i harmonije geometrijskih oblika i boja.

Miljenko Beler počinje slikati još za gimnazijskih dana, ali intenzivnije slika od 2012. godine kada je započeo ciklus slika pod nazivom „Djevojke, more i galebovi“ kojeg je izlagao na desetak samostalnih izložbi (Zagreb, Krapinske Toplice, Krk, Trogir) i uspješno svoje slike prezentira u Amsterdam art Gallery. Slike su reduciranog kolora s dominacijom plave i bijele s geometrijskim linijama koje kod gledatelja pobuđuju vedrinu i vjeru u lijep život stvarnost. Ovim radovima otvara novu viziju vremena i prostora uz životne pokrete geometrijske asocijativne apstrakcije. Romantično razigrana stvarnost, geometrijski uređena i originalna otkriva koncept izvornog arhitektonskog impulsa.

Izložba se može pogledati do kraja veljače.