Skip to content

Promocija knjige “Taj tvrdoglavi plesni vitalizam” Maje Đurinović

Promocija knjige naslova Taj tvrdoglavi plesni vitalizam Maje Đurinović održat će se u ponedjeljak, 4.veljače 2019. u 18 sati u Kulturnom centru Mesnička u Zagrebu.

Taj tvrdoglavi plesni vitalizam, treća knjiga edicije Mala dvorana Biblioteke Kretanja, donosi osvrte, razgovore i komentare plesne kritičarke i povjesničarke Maje Đurinović objavljenih između 1992. i 2016.

Maja Đurinović u pisanje ulazi iz potrebe da kritičarska gesta prati onu koreografsku – u suvremenosti, u eksperimentu, u kontekstu, u izvedbenosti i u vrijednostima koje promiče. Plesački školovana u Školi za ritmiku i ples, a umjetnički sazrela u širokom i avangardno – intelektualnom miljeu KASP-a Milane Broš, ona plesu pristupa plesački proživljenom, povijesno usidrenom, gledateljski otvorenom i jezično bogatom gestom.

Kroz više od 25 godina pisanja o predstavama Maja Đurinović radoznalo i pomno prati igru stalno novih koreografskih strategija i izvedbenih pristupa koje nove generacije uvode u suvremeni ples, a ispod umjetničkog ludizma ili intelektualne discipline traga za dubokim i univerzalnim ljudskim vrijednostima.

Na promociji, uz autoricu, sudjeluju povjesničarka plesa Andreja Jeličić, urednica Iva Nerina Sibila te nakladnica knjige Željka Turčinović. Fragmente iz knjige čitat će glumice Anja Đurinović Rakočević i Selma Mehić.

See also  ULICAMA GRADA – UOČNICA U SLAVU PARCA