Svečano otvoren 46. ZILIK

Nakon jutarnjih i popodnevnih likovnih radionica kojim je započeo Mali ZILIK, u ponedjeljak 28. siječnja u 19:30 sati u prepunoj dvorani Gradskog kazališta Zorin dom svečano je otvoren 46. ZILIK bogatim programom i izložbom.

Svečani program je počeo otvorenjem samostalne izložbe akademskog slikara Željka Lesara pod nazivom “Polifonija pokreta”. U službenom dijelu programa djeca iz Centra za pružanje usluga u zajednici Vladimir Nazor izvela su odličan dramski skeč o idejnom začetku ZILIK-a. Ravnateljica Centra Nataša Horvat pozdravila je sve prisutne i obratila se uvodnim riječima o važnosti i značenju ZILIK-a, dok je izbornica ZILIK-a Sonja Švec Španjol  ukratko predstavila temu i djelovanje ZILIK-a te promjene koje nastupaju u narednih nekoliko godina s ciljem povratka temeljnim vrijednostima na kojima je ZILIK i nastao, a koje omogućuju razvoj i njegovanje etičkih i duhovnih kvaliteta naše djece. Također je pozvala da joj se na pozornici pridruže dugogodišnji sudionici Velikog ZILIK-a Nedeljko Tintor i Milivoj Svoboda te im se zahvalila na nesebičnom doprinosu ZILIK-u, a Centar za pružanje usluga u zajednici Vladimir Nazor će im u ovoj godini darovati samostalnu izložbu u Galeriji ZILIK. Uslijedio je glazbeni broj u kojem je polaznica Glazbene škole Lucija Kovačić izvela vibrafonu kompoziciju “Festival songs”, a nakon toga su se posjetiteljima obratili i dogradonačelnica Karlovca Andrea Navijalić, zamjenica župana Vesna Hajsan Dolinar i doktorica znanosti gospođa Maja Vučinić Knežević. Na kraju su djeca iz Centra za pružanje usluga u zajednici Vladimir Nazor izvela Himnu ZILIK-a i proglasila ZILIK otvorenim!

46. ZILIK nastavlja se likovnim radionicama za djecu u utorak 29. siječnja kada će magistra likovne pedagogije Mateja Rusak održati radionicu pod nazivom “Floralni kalendar”. Nakon razgovora o karakterističnim biljnim motivima koji se javljaju u pojedinom mjesecu svaki polaznik će dobiti u zadatak izraditi jedan mjesec iz kalendara s teksturom određenog biljnog motiva. Na kraju ćemo sve mjesece objediniti u jedan kalendar. U utorak 29. siječnja jutarnja radionica će trajati skraćeno od 10 do 11 sati, jer nam dolazi cijenjeni  pjesnik, pripovjedač, publicist i novinar Mladen Kušec koji će djeci predstaviti svoju novu knjigu Tajne Medvednice. Na promociji će prisustvovati i akademski umjetnik Siniša Reberski koji je ilustrirao novu knjigu za djecu, a koji je ujedno prošle godine sudjelovao na Malom ZILIK-u i održao izuzetno dobro posjećenu likovnu radionicu na temu kaligrafije. Srijeda 30. siječnja rezervirana je za magistru slikarstva i profesoricu likovne kulture Marinu Ćorić koja će s djecom raditi zabavnu radionicu pod nazivom “Moj šašavi autoportret”. Nakon kratkog uvoda o povijesti autoportreta djeca će napraviti neobične i šašave autoportrete u različitim tehnikama. U četvrtak 31. siječnja dolazi nam magistra likovne pedagogije Sunčana Simichen koja će s djecom izvesti dvije različite radionice. Na jutarnjoj radionici “Zamrljaj mrlju”polaznici će naučiti što su to Rorschachove mrlje i kako od mrlja stvoriti figurativan prikaz, dok će popodnevna radionica “Pretisni otisni” uvesti mališane u svijet grafičke tehnike monotipije. Polaznici će dobiti u zadatak osmisliti karnevalski motiv koji će potom uz stručno vodstvo umjetnice sami izvesti u tehnici monotipije. Mali ZILIK zatvaramo radionicom akademske slikarice i asistentice na Akademiji primijenjenih umjetnosti u Rijeci Ljiljane Barković koja je za petak 1. veljače osmislila radionicu “Četiri godišnja doba – eko mozaik” na kojoj će polaznici naučiti oblikovati mozaik od ekoloških materijala.

Radionice će se održavati od ponedjeljka do petka svaki dan od 10-12h i od 15-17h izuzev petka 1. veljače kada će biti održana samo prijepodnevna radionica, jer navečer u 19:30 sati obilježavamo kraj ovogodišnjeg ZILIK-a otvorenjem izložbe radova nastalih na 46. ZILIK-u.

foto Iva Lulić

POPRATNI PROGRAM ZILIK-a:

a) GOSTOVANJE MLADENA KUŠECA – PROMOCIJA NOVE KNJIGE ZA DJECU “TAJNE MEDVEDNICE” (dvorana u kojoj se održava Mali ZILIK)

U utorak 29. siječnja jutarnja likovna radionica će trajati skraćeno od 10 do 11 sati, jer nam dolazi cijenjeni  pjesnik, pripovjedač, publicist i novinar Mladen Kušec koji će djeci predstaviti svoju novu knjigu za djecu Tajne Medvednice. Na promociji će prisustvovati i akademski umjetnik Siniša Reberski koji je ilustrirao novu knjigu Mladena Kušeca, a ujedno je prošle godine sudjelovao na Malom ZILIK-u i održao izuzetno dobro posjećenu likovnu radionicu na temu kaligrafije.

b) VREMENOPLOV (hodnik koji vodi od ulaza u centar do dvorišta i iz dvorišta u dvoranu Malog ZILIK-a)

U duhu ovogodišnje teme “ZILIK kakav je nekada bio” u Centru za pružanje usluga u zajednici Vladimir Nazor gosti će na putu do radionica moći istražiti ZILIK-ov vremenoplov – svojevrsnu vremensku lentu s fotografijama, člancima i informacijama o povijesti ZILIK-a. Na ovaj način želimo nove mlade naraštaje upoznati s dugogodišnjom tradicijom ZILIK-a i pružiti im uvid u atmosferu u kojoj su se njihovi vršnjaci družili i kreativno izražavali od samih početaka ZILIK-a do danas.

c) VIDEOZAPISI (knjižnica u Centru za pružanje usluga u zajednici Vladimir Nazor)

Osim vremenoplova koji će ispuniti zidove hodnika, u knjižnici Centra projicirat će se videozapisi s ranijih ZILIK-a te će na stolovima biti izloženi stari albumi s fotografijama i različiti članci i dokumenti o nastanku i povijesti ZILIK-a kako bi se svi zainteresirani mogli detaljnije upoznati s našim djelovanjem.

d) NAKON ZAVRŠETKA ZILIK-a: ZILIK – OTVORENA VRATA (Centar za pružanje usluga u zajednici Vladimir Nazor)

Završetkom 46. ZILIK-a ne završavaju i djelatnosti vezane uz ZILIK, već će zainteresirani posjetitelji, i mali i veliki, imati mogućnost tijekom cijele veljače posjetiti Centar za pružanje usluga u zajednici Vladimir Nazor svaki radni dan u periodu od 17-19 sati i pogledati izložbu radova nastalih na 46. ZILIK-u, te istražiti mini retro izložbu sastavljenu od cjelina: “Vremenoplov”, “Videozapisi” i “Albumi”.

Cjelokupnim programom ovogodišnjeg ZILIK-a želimo široj javnosti približiti osnovnu ideju ZILIK-ovih začetnika Dane i Petra Grgeca i Petra Cara, te misiju i viziju koju svi mi kao nastavljači ove tradicije imamo odgovornost prenositi daljnjim generacijama, a ona je ponajbolje utjelovljena u citatu Petra Grgeca: “U svako dijete na ZILIK-u ugrađen je dio umjetnika i umjetnosti. To je svrha i bit ZILIK-a.”

Sonja Švec Španjol