Skip to content

Trudeau otpustio veleposlanika nakon primjedbi o slučaju Huawei

Kanadski premijer Justin Trudeau je u subotu, u potezu bez presedana, rekao da je otpustio kanadskog veleposlanika u Kini, koji je izazvao političku senzaciju komentarima o slučaju izručenja financijske direktorice Huaweia Meng Wanzhou.

John McCallum osramotio je Trudeauovu liberalnu vladu rekavši da bi Meng Wanzhou mogla imati jake argumente protiv toga da bude izručena Sjedinjenim Državama. Oporbeni zastupnici i bivši veleposlanici optužili su McCalluma za neprihvatljivo političko miješanje u taj slučaj koji je jako naštetio odnosima između Kanade i Kine.

Meng, kći osnivača Huaweia, uhićena je u Vancouveru prošli mjesec na zahtjev SAD-a zbog navodnog kršenja američkih sankcija Iranu.

Oslobođena je uz jamčevinu prošli mjesec, a na vankuverskom sudu će se pojaviti 6. veljače.

Kina je nakon toga pritvorila dva kanadska državljanina na temelju optužbi za kršenje nacionalne sigurnosti, a trećeg je osudila na smrtnu kaznu zbog krijumčarenja droge.

“Prošle noći zatražio sam i prihvatio ostavku Johna McCaluma na dužnosti kanadskog veleposlanika u Kini”, rekao je Trudeau ne objašnjavajući razloge.

Diplomati i stručnjaci kazali su kako je to prvi slučaj da je otpušten neki kanadski veleposlanik.

Trudeau zabrinut zbog smrtne kazne Kanađaninu u Kini

MONTREAL, 14. siječnja 2019. (Hina/Reuters) – Kanadski premijer Justin Trudeau izjavio je kako je njegova vlada jako zabrinuta zbog “proizvoljne” kineske odluke da na smrt osudi Kanađanina zbog krijumčarenja droge.

Kinu ne dira međunarodna zabrinutost zbog smrtne kazne izrečene Kanađaninu

PEKING, 16. siječnja 2019. (Hina/Reuters) – Kina je priopćila u srijedu kako “nije nimalo zabrinuta” zbog rasta međunarodne zabrinutosti oko smrtne kazne izrečene Kanađaninu zbog krijumčarenja droge.

(izvor Hina)

See also  Obama i Romney potrošit će milijardu dolara