Skip to content

Sjećanje na Helgu Vlahović Brnobić

Helga Vlahović (Zagreb, 28. siječnja 1945. – Zagreb, 27. veljače 2012.) bila je hrvatska novinarka, televizijska i radijska spikerica, voditeljica, producentica, urednica HRT-a i javna ličnost čiji se radni vijek proteže kroz više od pet desetljeća. Radi se o jednoj od najpoznatijih hrvatskih televizijskih voditeljica, koja je veliku slavu te čak i međunarodnu popularnost stekla već 1970-ih.

Kćer je mađarskoga glazbenika, violinista Kalmana Vlahovicza (rođenjem iz Budimpešte, koji je došao u Zagreb u mladoj dobi) i Austrijanke Vere iz Beča, glumice, studentice opernog pjevanja na bečkoj Akademie für Musik und darstellende Kunst. Ime je dobila po majčinoj prijateljici (nestaloj u ratu, a koju je mati pronašla 20 godina poslije) iz poznate bečke glumačke obitelji Körber. Među pet je prvih hrvatskih popularnih ženskih televizijskih lica: Helga Vlahović, Željka Fattorini, Jasmina Nikić, Vesna Spinčić-Prelog, Ksenija Urličić.

Za vrijeme svoje karijere njeno su ime navodili i kao Helga Vlahović Pea i Helga Vlahović Brnobić za vrijeme njezinih brakova.

https://www.youtube.com/watch?v=k0-c4E8Ljlo

Godine 1984. i 1988. Helga Vlahović organizira programe “Beč pozdravlja Zagreb, Zagreb pozdravlja Beč” i “Dubrovnik-Stuttgart”. Radilo se o glazbenim i putopisnim emisijama koje su koordinirali JRT, ORF i ARD, a koje su bile usmjerene ka jugoslavenskim gastarbajterima koji su željeli zadržati osjećaj domovine, no nisu si mogli priuštiti putovanje u Jugoslaviju. Zbog svojeg istančanog osjećaja za glazbu i dobrog poznavanja engleskog jezika, zajedno s Oliverom Mlakarom Vlahović je odabrana za vođenje Eurovizije 1990. u Zagrebu poslije pobjede hrvatskih predstavnika Rive koji su predstavljali Jugoslaviju na natjecanju 1989.[4][5][6]

Raspadom Jugoslavije 1991. i početkom Domovinskog rata Helga Vlahović radi televizijske emisije vezane uz tijek Domovinskog rata na Hrvatskoj radioteleviziji. Ostaje na mjestu glavne televizijske voditeljice ratnog informativnog programa do kraja rata 1995. godine. 1996. godine započela je vlastitu televizijsku emisiju o medicini “Govorimo o zdravlju”. Poslije 42 godine rada za HRT umirovljena je 2006.

Bila je e voditeljica modnih revija, prezentacija kozmetike, vodila je Đakovačke vezove, Vinkovačke jeseni, a preko trideset godina komentirala je Novogodišnji koncert Bečkih filharmoničara iz dvorane Musikvereina i dr..

See also  Umro Zdenko Škrabalo (1929.-2914.)

Godine 2009. je dobila Zlatno odličje za zasluge Republike Austrije za zasluge u razvijanju kulturnih veza između Hrvatske i Austrije.

Godine 2009. Helgi je dijagnosticiran rak maternice, bolest od koje je naposljetku preminula 27. veljače 2012. Komemoracija je održana u velikoj dvorani Novinarskog doma u Zagrebu. Pokopana je na vlastitu želju na Mirogoju uz pjesmu Every Breath You Take britanskog glazbenika Stinga.

Govorila je nekoliko stranih jezika.