Skip to content

Osjetan porast antisemitskih napada u svijetu

Izraelski ministar za dijasporu Naftali Bennett osudio je u nedjelju porast antisemitskih napada u svijetu uz ocjenu da bi Izrael trebao “pomoći milijunima židova u dijaspori koji su izloženi antisemitskim zločinima”.

Godišnje izvješće tog ministarstva o antisemitizmu u svijetu – koje upozorava na osjetan rast takvih slučajeva u Francuskoj te rekordan broj u Velikoj Britaniji, predstavljen je u nedjelju na vijeću ministara u povodu Međunarodnog dana sjećanja na žrtve holokausta (hebrejski “šoa”).

Prema tom izvješću 13 je židova ubijeno u 2018. u tri antisemitska napada, a riječ je o rekordnom broju od napada na židovsku zajednicu u Argentini 90-ih godina.

Osim pokolja u američkom gradu Pittsburghu počinjenog u sinagogi u listopadu 2018., kada je ubijeno 11 osoba, autori izvješća spominju i ubojstvo osamdesetgodišnje židovke Mireille Knoll u Parizu, kao i ubojstvo židovskog učenika u Kaliforniji kojega je ubio neonacist.

Izraelsko izvješće upozorava da raste broj antisemitskih napada koje počine neonacisti i bijeli rasisti.

Autori upozoravaju na porast broja napada na ulicama, ali i na društvenim mrežama gdje je 70 posto “protuizraleskih ispada”, napose otkako su Sjedinjene Države u 2018. svoje veleposlanstvo preselile iz Tel Aviva u Jeruzalem i nakon palestinskih masovnih prosvjeda duž granice između Gaze i Izraela.

U Francuskoj je u 2018. antisemitizam porastao za 69 posto, stoji u izvješću u kojem se napominje da je broj antisemitskih napada u Velikoj Britaniji dosegnuo povijesni rekord.

“Danas kada svijet obilježava Međunarodni dan sjećanja na šou, pozivam vlade da djeluju: iskorijenite antisemitizam iz vaših društava, zauzmite čvrsta stajališta prema mržnji uperenoj na židove”, rekao je Bennett, prema priopćenju iz njegova ureda.

Centar Simon-Wiesenthal, koji ima sjedište u Jeruzalemu, izrazio je u nedjelju zadovoljstvo nastavkom sudskih progona bivših nacista. Od 2001. godine osuđeno je 105 nacista za sudjelovanje u holokaustu, a četiri suđenja još su u tijeku, objavio je Centar. (izvor Hina)

mala retrospektiva
Bizarni oblak nalik na NLO nad Turskom
Ogromni lentikularni oblak nalik NLO-u uočen je u četvrtak iznad grada Burse u ...21st Jan 2023
Times Square 2023. Ball Drop u New Yorku / cijeli video
Godišnja tradicija vratila se punom snagom dok su stotine tisuća dočekale Novu ...01st Jan 2023
Snježne divovske skulpture natječu se na festivalu u Rusiji
Umjetnici i kipari doputovali su tisućama kilometara do Novosibirska u Rusiji n...08th Jan 2022