Skip to content

Usvojeni amandmani Ruže Tomašić za bolje iskorištenje EU fondova

Odbor za regionalni razvoj (REGI) Europskog parlamenta usvojio je u utorak uredbu u koju su uvršteni i amandmani Ruže Tomašić zahvaljujući kojima će Hrvatska i nakon 2020. imati dodatne tri godine za iskorištavanje sredstava iz pet ključnih EU fondova, priopćio je ured zastupnice.

Uredba o zajedničkim odredbama, najznačajniji je i najdalekosežniji dokument navedenog odbora u aktualnom mandatnom razdoblju, ističe se u priopćenju.

Europarlamentarka Ruža Tomašić je u funkciji izvjestiteljice u sjeni sudjelovala u radu na ovom zakonodavnom prijedlogu te je kroz amandmane u završni tekst izvješća uspjela inkorporirati za Republiku Hrvatsku iznimno važne stavke, među kojima su podrška višoj stopi predfinanciranja EU projekata, poziv na veću fleksibilnost i zadržavanje pravila N+3, priopćio je ured zastupnice.

N+3 znači da Hrvatska ima tri godine za apsorbiranje novca nakon godine u kojoj se proračunske obveze izvrše, kako bi Republika Hrvatska ovo pravilo mogla zadržati u Partnerskom sporazumu za buduće programsko razdoblje.

N+2 pravilo koje je ovim amandmanima odbačeno predstavljalo bi veliku opasnost za Hrvatsku budući da još uvijek nismo stekli dovoljno iskustvo u iskorištavanju fondova te bismo skraćivanjem razdoblja za apsorbiranje europskih sredstava bili izravno oštećeni, stoji u priopćenju.

Usvajanjem ovog prijedloga, koji će nakon završenog trijaloga postati univerzalni zakon u svim državama članicama EU-a, Hrvatska će dobiti priliku na funkcionalniji, organiziraniji i efikasniji način koristiti novac iz fondova, a zastupnica Tomašić izrazila je nadu da će se navedene stavke realizirati i u praksi, navodi ured zastupnice.

Partnerski sporazum EU-a i Hrvatske obuhvaća pet fondova: Europski fond za regionalni razvoj (EFRR), Kohezijski fond (KF), Europski socijalni fond (ESF), Europski poljoprivredni fond za ruralni razvoj (EPFRR) i Europski fond za pomorstvo i ribarstvo (EFPR), a uredba koju je odbor REGI usvojio u utorak utvrđuje zajedničke odredbe za te fondove, odnosno zajednička europska pravila za njihovo korištenje.

Autor: Alen Kozina, Hina

mala retrospektiva

OBILAZAK PO EUROPI - 8K ULTRA HD

U ovom videu u 8K rezoluciji krenut ćemo na putovanje po Europi. Upoznat ćemo n...
15th Jan 2022

Obilne padaline uzrokovale opsežne poplave diljem Europe

Višednevne obilne kiše diljem Europe dovele su do velikih poplava u dijelovima ...
21st Jan 2023