Svijet razjedinjen oko krize u Venezueli

Međunarodna zajednica u četvrtak je zauzela očekivane stavove nakon što su Sjedinjene Države, a potom i druge zemlje, priznale čelnika oporbe u Venezueli koji se proglasio privremenim predsjednikom, prenose agencije.

Većina zapadnih sila stalo je iza stotina tisuća prosvjednika koji podržavaju oporbu i Juana Guaida, čelnika nacionalne skupštine Venezuele koji se proglasio privremenim predsjednikom, no kojemu se protive glasovi od Moskve do Pekinga koji i dalje podržavaju predsjednika Nicolasa Madura. 

Guaido, 35-godišnji inženjer koji je školovan i u SAD-u, za predsjednika skupštine izabran je početkom siječnja. Riječ je o tijelu u kojem je oporba 2015. uvjerljivo preuzela većinu, nakon čega je vrhovni sud 2017. ukinuo njezine ovlasti, a Maduro oformio novu skupštinu.

Guaido je član Volje naroda (Voluntad popular), stranke lijevog centra čiji je čelnik Leopoldo Lopez trenutno u kućnom pritvoru.

Podrška Guaidu

Iza Guaida su osim Sjedinjenih Država i Kanade stale i Argentina, Brazil, Čile, Kolumbija, Kostarika, Gvatemala, Honduras, Paragvaj, Peru, Ekvador i druge države. 

Europska komisija pozvala je na nove izbore no nije htjela izravno priznati Guaida kao predsjednika. Francuski predsjednik Emmanuel Macron pohvalio je hrabrost stanovnika Venezuele koji se bore za slobodu, a Madurovu pobjedu na izborima prošle godine prozvao je ilegalnom, prenosi Reuters. 

Glasnogovornica britanske premijerke Therese May također je rekla da to glasovanje nije bilo pravedno ni slobodno, pa je izrazila podršku Guaidu. 

Njemačka vlada priopćila je kako narodna skupština Venezuele ima “posebnu ulogu” u osiguravanju “slobodne budućnosti” države.

Kriza potresa naftom bogatu Venezuelu

Prema agenciji za izbjeglice Ujedinjenih naroda, proteklih je godina iz Venezuele izbjeglo više od 3 od sveukupno 32 milijuna ljudi, a većina ih je stigla u susjedne države, poglavito Kolumbiju čiji je ministar vanjskih poslova u listopadu upozorio kako bi njegova država do 2021. mogla primiti više od 4 milijuna izbjeglica ako se situacija u istočnoj susjedi ne popravi. 

Venezuela, država koja po podacima OPEC-a ima najveće rezerve nafte, trenutno ima inflaciju od preko milijun posto, a građanima su nedostupne osnovne potrepštine poput hrane i lijekova, objavili su Ujedinjeni narodi, a prenosi Reuters.

Maduro tvrdi kako je njegova država žrtva “ekonomskog rata” oporbenih čelnika kojima pomaže Washington. SAD je proteklih godina nad njegovom vladom u više navrata uveo sankcije. 

Maduro je drugi mandat osvojio na izborima 2018. koje je oporba bojkotirala. Prema državnom povjerenstvu izlaznost na izborima bila je 46,1 posto, makar opozicija tvrdi da su te brojke napuhane i da je ona zapravo iznosila 30 posto. Maduro je na izborima osvojio gotovo 68 posto glasova.

Podrška Maduru

“Ovo hitro priznanje za cilj ima samo unositi razdor u društvo Venezuele i intenzivirati destabilizaciju tamošnje unutarnje situacije”, priopćilo je u četvrtak rusko ministarstvo vanjskih poslova, referirajući se na američku podršku Guaidu. Taj potez jasno pokazuje da Washington želi “mijenjati nepodobne vlade”, dodaje se u priopćenju. 

Iza Madura je stao i Iran koji godinama održava bliske odnose s Venezuelom. 

“Iran podržava vladu i narod Venezuele protiv nelegitimnih i ilegalnih akcija poput pokušaja državnog  udara i inozemnog miješanja u unutarnja pitanja države”, poručio je glasnogovornik iranskog ministarstva vanjskih poslova Bahram Gassemi.

Oštre riječi stigle su iz Turske, saveznice SAD-a iz NATO-a, čiji je predsjednik Tayyip Erdogan također stao iza Madura.

“Moj brate Maduro! Stoji čvrsto, mi smo uz tebe”, rekao je turski čelnik Maduru u telefonskom razgovoru, otkrio je njegov glasnogovornik rano u četvrtak.

Uz Madura su stali i Kuba i Bolivija, dok je Meksiko pod novim predsjednikom Andresom Manuelom Lopezom Obradorom odustao od protivljenja tom političaru.

Maduro je u srijedu rekao da Venezuela prekida diplomatske odnose s SAD-om, pa je diplomatima dao 72 sata da napuste državu. Američki državni tajnik Mike Pompeo rekao je kako Washington neće povući svoje diplomate, prenose američki mediji.

Kina je pozvala sve strane u krizi da ostanu mirne i potraže “političko rješenje” i dodala da se Peking ne miješa u unutarnja pitanja drugih država.

“Kina podržava pokušaje vlade Venezuele da čuva neovisnost i stabilnost suvereniteta svoje države”, kazala je glasnogovornica kineskog ministarstva vanjskih poslova Hua Chunying.

UN poziva na politički dijalog

Na politički dijalog je pozvao i glavni tajnik Ujedinjenih naroda Antonio Guterres. 

Glavni tajnik “poziva sve aktere da smire tenzije i poduzmu svaki korak kako bi se spriječilo nasilje i izbjegla bilo kakva eskalacija”, rekao je njegov glasnogovornik na Svjetskom ekonomskom forumu u švicarskom Davosu. 

Guterres je naglasio i kako se na transparentan i neovisan način trebaju istražiti izvještaji o žrtvama na prosvjedima. U srijedu je državom marširalo na stotine tisuća ljudi, pozivajući Madura da podnese ostavku. Pritom je poginulo najmanje 13 ljudi, tvrdi nevladina organizacija Observatorio de Conflictos. (Hina)