Dva prijedloga zakona za prekid djelomične blokade američke vlade, jedan koji su podržali republikanci a jedan demokrati, nisu u četvrtak dobili potrebnu potporu u gornjem domu američkog Kongresa Senatu.

Prijedlog zakona koji je podržao republikanski predsjednik Donald Trump za završetak blokade financiranjem zida koji želi sagraditi na američko-meksičkoj granici i drugi prijedlog koji su podržali demokrati za otvaranje agencija bez takvog financiranja nisu dobili dovoljan broj glasova u Senatu koji ima 100 članova.

Trideset četvrtog dana proračunske blokade, ne nazire se rješenje za izlazak iz slijepe ulice u koju je zapala četvrtina američke savezne vlade s 800.000 zaposlenika.

Republikanci i demokrati ustrajavaju na svojim stajalištima. “Nećemo popustiti!” u vezi sa zidom, objavio je Trump na Twitteru prije glasovanja.

Republikanci su u većini u Senatu, s 53 od 100 mjesta, ali su im trebali glasovi demokrata kako bi imali 60 glasova koliko je potrebno da bi prijedlog Donalda Trumpa prošao.

Republikanski tekst koji se temelji na Trumpovu prijedlogu omogućio bi financiranje vlade do rujna. On uključuje omotnicu s 5,7 milijarda dolara za izgradnju zida i ustupak na koji je Trump pristao u subotu: trogodišnju odgodu za milijun migranata kojima prijeti izgon.

Nekoliko sati prije glasovanja, međutim, pojavili su se znakovi kako bi zastupnici mogli razmotriti nove ideje za završetak blokade.

Republikanski senator Lindsey Graham, koji je u redovitom kontaktu s Trumpom, rekao je novinarima kako postoje dvostranački napori u Senatu da se zadobije potpora predsjednika za tri do četiri tjedna financiranja vlade kojim bi se otvorile zatvorene agencije dok se odvijaju pregovori o sigurnosti granice. Pozvao je demokratkinju Nency Pelosi, predsjednicu Zastupničkog doma da podrži te napore.

Pelosi je rekla novinarima kako je voljna sastati se s Trumpom i razgovarati o blokadi. (Hina)

Leave a Reply