Skip to content

Zaviri ispod – izložba u Daruvaru

Zaviri ispod /donje rublje i higijena/

Etnografska izložba pod nazivom Zaviri ispod /donje rublje i higijena/ govori o nekadašnjoj zabranjenoj temi o donjem rublju. Osim tradicijske originalne građe, predstavit će se i suvremeno rublje od podsuknji, kombinea, grudnjaka, korzeta, gaća, čarapa, haltera…Na izložbi će biti 16 rollupova (sa tekstovima i fotografijama) te brojni originalni predmeti iz prošlih vremena, načinjeni od raznih materijala: pliša, pamuka, lana, čipke, flanela, markizeta, svile, satena, gipsa…kao i umjetnička ostvarenja na zadanu temu i to od: Želimira Šiška, Vlatke Vidiček Dam, Stipe Dragičevića, Ivane Ožetski, Zvonimira Gračana, Zorke Sever…
Do polovice 20. stoljeća higijenske prilike u moslavačko, posavsko, slavonsko, banovinsko, bilogorskom kraju bile su uglavnom loše, ali su se s vremenom znatno poboljšale. Doduše, uvijek su postojale individualne razlike u higijenskim navikama od osobe do osobe, odnosno obitelji do obitelji. Doduše o higijeni, kao i o donjem rublju, ljudi nisu bili razgovorljivi, tako da i nema pouzdanih, ni posve točnih podataka. Donje rublje prisutno je kroz povijest već niz stoljeća, no, kao i sve ostalo u raslojenom društvu, bilo je privilegija onih bogatih i moćnih još prije pet tisuća godina. Donje rublje uvijek je imalo praktičnu funkciju pružanja potpore i higijene kako intimni dijelovi tijela ne bi dolazili u kontakt sa svakodnevnom odjećom i slično. Danas je donje rublje postalo toliko raznoliko da ga možemo pronaći za bilo koju namjenu. Donje rublje u današnjem smislu javlja se s europskim utjecajima, koncem 19. stoljeća i nije dio tradicijskog ruha. Šivani platneni grudnjaci, svileni i platneni kombinei i zimske gaće pumperice dolaze u modu tek u drugoj polovici 20. st. Podsuknje s brojnim naborima te ljetne gaće s čipkama na nogavicama donijele su europljanke (Čehinje, Slovakinje, Mađarice…).

One su osim gaća, nosile po nekoliko podsuknji od sasvim uz tijelo uskih i kratkih, do bogato ukrašenih i ubranih u pojasu koje su morale biti jako uštirkane, te dužih gaća sa čipkom koje i danas možemo vidjeti na brojnim folklornim priredbama. Ostale Hrvatice su također nosile više vrsta podsuknji, podsukljeniki, kurti, kurtica, unteroka, granjerača raznih dužina i ukrasa, jer su prigodom rada kada su se gornje rubače zadizale ili potpregnule morale vidjeti podsuknje, bar djelomično, ukrašene čipkom. Tradicijsko žensko donje rublje i to grudnjaci, korzeti, gaće, gotovo se i nije nosilo, samo u određenim prilikama ili neprilikama, kada je žena imala menstruaciju ili kako se to tada zvalo „svoje stvari“, te stavljala „Te“ provlaku od lanenih krpa, vezujući ih o pojasu koji se vezivao na mašnu ili je mogao biti spojen samo na gumb. Muškarci su i po nekoliko gaća nosili zimi, ispod gornjih nešto debljih suknenih, lanenih ili plišanih hlača.

Organizator: Muzej Moslavine Kutina i Grad Daruvar
Mjesto: Galerija Grada Daruvara „Croatia osiguranje“
Vrijeme: 30.1. 2019. – 16. 2.2019.
Tema: Zaviri ispod /donje rublje i higijena/
Autorica: Slavica Moslavac, muzejska savjetnica, voditeljica
Etnografskog odjela Muzeja Moslavine Kutina
U glazbeno-revijalnom dijelu nastupaju: VS Rusalke iz Kutine

Slavica Moslavac