EU uoči izbora objavila rat lažnim vijestima. O čemu se zapravo radi?

Ovi su europski izbori nikad  važniji i na njima se, i to doslovce, odlučuje o budućnosti Europske unije, o njezinom opstanku ili nestanku

Objava rata lažnim vijestima znak je da su europski izbori blizu, i to europski izbori koji nikad nisu bili važniji i na kojima se, i to doslovce, odlučuje o budućnosti Europske unije, o njezinom opstanku ili nestanku. Naime, nakon što su u EU shvatili kakvu su negativnu ulogu medijske manipulacije i lažne informacije, plasirane najčešće putem društvenih mreža, na kojima ne postoji uobičajeni urednički nadzor, odigrale u kampanji uoči povijesnog referenduma o Brexitu, zatim na francuskim predsjedničkim izborima, pa još i na lanjskim njemačkim parlamentarnim izborima i izborima u Italiji, na kojima su protueuropske snage ostvarile povijesni uspjeh, europski čelnici odlučili su djelovati.

U Europi glavnog krivca za neobjavljeni informacijski rat protiv EU pronalaze u Rusiji, iako u Moskvi to opovrgavaju. Europske strahove kada je riječ o toksičnoj ulozi Moskve u pokušajima razgradnje ujedinjene Europe potvrđuju i u Washingtonu, gdje već drugu godinu vode nekoliko istraga o miješanju Rusije u američke predsjedničke izbore, i to, naravno, u korist »proruskog« Donalda Trumpa i protiv njegove demokratske protukandidatkinje Hillary Clinton, koja je najavljivala tvrdu politiku prema Moskvi.

Hitno djelovanje

Zato su čelnici zemalja članica EU na prosinačkom summitu u Bruxellesu, i to na temelju akcijskog plana Europske komisije, kojim se predlaže uspostava sustava za rano uzbunjivanje i nacionalnih kontaktnih točaka za razmjenu informacija u realnom vremenu, pozvali na hitno djelovanje u borbi protiv lažnih vijesti na internetu, jasno poručivši kako se plan mora realizirati do sljedećih europskih izbora. U masovnom širenju »namjernih i sustavnih« dezinformacija europski čelnici prepoznali su akutni i strateški izazov za europske demokracije, koji zahtijeva »hitan odgovor«. Zato je na summitu podržan plan kojim bi se trebalo zaustaviti rusko uplitanje u europske demokratske procese u cilju potkopavanja zapadnih demokracija, jer u Bruxellesu vjeruju da je upravo takvu kampanju dezinformiranja Rusija provodi prema Europi. 

Još na prosinačkom summitu mogle su se uočiti konture budućeg plana, koji bi, prema posljednjim informacijama, trebao biti funkcionalan i operativan u ožujku, neposredno uoči početka kampanje za europske izbore, koji se u članicama EU održavaju u svibnju. Plan podrazumijeva uspostavu djelotvornog sustava koji bi trebao europske vlade što prije upozoriti lažne vijesti, dok bi internetski divovi poput Facebooka i Googlea trebali brzo djelovati na uklanjanju lažnih vijesti i/ili nezakonitih sadržaja, a sve u cilju zaštite kampanje za europske izbore od nedobronamjernih utjecaja izvana.

O europskom sustavu za hitno upozoravanje na lažne vijesti i dezinformacije na ministarskom zasjedanju u Bruxellesu raspravljali su u ponedjeljak i šefovi europskih diplomacija, dok su se u članicama počeli pripremati za uspostavu nacionalnih kontaktnih točaka, preko kojih će članice i prema Bruxellesu , ali i međusobno, komunicirati informacije o dezinformacijama, kako bi se one što prije neutralizirale.

Scene iz Sabora

No dok se na europskom planu borba protiv lažnih vijesti i dezinformacija objašnjava širim kontekstom zaoštravanja odnosa između Zapada i Rusije, u Hrvatskoj je ta borba, pomalo očekivano, dobila dnevnopolitički i unutarnjopolitički kontekst. Naime, na sastanku u Bruxellesu sudjelovala je i hrvatska šefica diplomacije Marija Pejčinović Burić, koja je ustvrdila da je kampanja dezinformacija u Hrvatskoj već počela i da se u Hrvatskoj putem lažnih vijesti neki pokušavaju dokopati mjesta u Europskom parlamentu, aludirajući na prošlotjedne scene u Saboru.

Ministrica Pejčinović Burić nije jedina koja smatra da lažne informacije ne dolaze isključivo od aktera izvan EU, nego i od onih unutar Unije. Šef Europske komisije Jean-Claude Juncker još je u prosincu optužio autoritarnog mađarskog premijera Viktora Orbana optužio za širenje lažnih informacija, što ne bi bilo neobično da Junckera s Orbanom ne povezuje članstvo u istoj »europskoj obitelji », kako pučani često nazivaju Europsku pučku stranku, koja okuplja europske demokršćanske i konzervativne stranke.

Juncker je precizirao da se kada je riječ o lažnim vijestima ne bi trebalo fokusirati isključivo na Moskvu, nego i na samu Europu, s obzirom na to da lažne vijesti šire i neki premijeri članica EU, posebno apostrofirajući Orbana, za kojeg je kazao da širi dezinformacije o njegovoj ulozi u britanskoj odluci da napusti EU. »Kada Orban kaže da sam ja krivac za Brexit, to je lažna vijest, baš kao što je i tvrdnja da su migranti odgovorni za Brexit također lažna vijest«, objasnio je Juncker nakon što su čelnici EU usvojili plan za borbu protiv lažnih informacija.

V4 Report

Osim Junckera, i drugi europski čelnici našli su se na meti dezinformacija iz Mađarske i ostalih članica Višegradske skupine, Slovačke, Češke i Poljske. Osobito je na udaru povjerenik Europske komisije za migracije Dimitris Avramopoulos, kojeg nazivaju »grčkim eurokratom« i »Soroševim obožavateljem«, a na udaru tamošnjih internetskih medija znao se naći i hrvatski premijer Andrej Plenković, osobito u vrijeme potvrđivanja Marakeške deklaracije. Primjerice, V4 Report, jedna od takvih medijskih platformi, u jednom svom statusu na svom Facebook profilu Plenkovića, »uz slovenskog komičara« Marjana Šarca, svrstava među one europske čelnike koji, kada je riječ o Marakeškoj deklaraciji, ne vode računa o interesima svoje zemlje, nego rade u interesu »eurokrata« i »prevaranta« Avramopoulosa, koji Europu želi preplaviti migrantima. U nizu objava V4 Reporta premijera Plenkovića se apostrofira kao vjernog sljedbenika otuđene i birokratizirane europske vrhuške, koja je izgubila vezu s narodom.

V4 Report uređuje izvjesni Bill Ravotti, Amerikanac koji 16 godina živi u Češkoj. V4 Report vrlo je aktivan na Facebooku i Twitteru, gdje se skoro isključivo bavi migrantskom krizom i Višegradskom skupinom, u cilju »obrane višegradskih nacija od teških napada zapadnih čelnika, Angele Merkel i EU«, kako se navodi na internetskoj stranici V4 Report.

Autor: Denis Romac, novilist.hr