Protiv Francuske potreban nam je bod

Uoči posljednjeg kola drugog kruga, hrvatski rukometaši imaju samo jedan zadatak – ne završiti skupinu I drugog kruga Svjetskog rukometnog prvenstva 2019. ispod četvrtog mjesta na kojem se trenutačno nalaze. Zašto četvrtog?

Naime, prve tri reprezentacije iz obje skupine osiguravaju plasman na kvalifikacijski turnir za Olimpijske igre u Tokiju. Četvrti u skupini igra s četvrtim iz druge skupine za sedmo mjesto na prvenstvu – ujedno i posljednje koje vodi na kvalifikacijski turnir za Tokio.

No, gotovo sigurno će i poraženi iz tog dvoboja imati priliku izboriti Olimpijske igre jer u Tokio izravno ide pobjednik Europskog prvenstva sljedeće godine, a to će vrlo vjerojatno biti jedna od prvih sedam reprezentacija s ovog Svjetskog prvenstva, pa će na njezino mjesto u kvalifikacijama uskočiti osma.

Treba nam bod protiv Francuza
Dakle, idealno bi bilo završiti treći u skupini i ne ovisiti ni o kome, no i četvrto mjesto vrlo vjerojatno nosi priliku za izboriti Tokio.

Hrvatskoj je u drugom krugu još preostao najteži mogući susret – protiv svjetskih prvaka Francuza.

Pobjedom ili remijem naši rukometaši sigurno će završiti među prve četiri reprezentacije u skupini. No, što ako izgubimo od Francuza?

Valjda se neće dogoditi crni scenarij
Ni tada situacija, barem što se Tokija tiče, uglavnom nije izgubljena. U nekoliko scenarija Hrvatska i dalje ostaje u TOP 4 u skupini, osim u onom jednom – crnom.

Naši rukometaši već ove srijede mogu ostati bez Igara 2020. ako uz poraz od Francuske, Španjolska ne izgubi od Njemačke, a Brazil pobijedi Island.

U tom bi slučaju Španjolska završila treća s više bodova od Hrvatske, a naši rukometaši bili bi bodovno poravnati s Brazilcima, ali bi Brazil završio skupinu kao četvrti zbog pobjede u međusobnom susretu.

Nadamo se kako do tog scenarija ipak neće doći, no treba biti oprezan jer on ne zvuči tako neizgledno. Tako bi ipak bilo najbolje uzeti bod ili dva Francuskoj i ne ovisiti o drugima.

AUTOR: GOL.hr