Predsjedništvo SDP-a utvrđuje kandidate za europske izbore

Predsjedništvo SDP-a okupilo se u utorak poslije podne kako bi utvrdilo 12 kandidata za listu za izbore za Europski parlament krajem svibnja ove godine, no, prema neslužbenim najavama, bit će utvrđeno samo 12 kandidata, ali ne i njihov redoslijed na listi.

Prije početka sjednice, potpredsjednik stranke Zlatko Komadina i član Predsjedništva Ivo Jelušić ustvrdili su da bi listu trebao predvoditi predsjednik stranke Davor Bernardić, iako je on već javno otklonio tu mogućnost, uz objašnjenje da je „korisniji kao predsjednik stranke nego kao kandidat na listi“.
Među članovima Predsjedništva prije sjednice neslužbeno se moglo čuti prevladavajuće mišljenje da bi se osim imena trebao dogovoriti i redoslijed kandidata na listi, a to su u izjavi novinarima potvrdili i Komadina i Jelušić.
„Lista bez redoslijeda nije potpuna lista. Treba ići s kompletnom listom ili uopće ne ići s listom“, poručio je Jelušić. „Ako postoji zahtjev da predsjednik bude na čelu vojske, onda treba biti. Ne može general pred bitku uzeti godišnji odmor“, poručio je Jelušić predsjedniku stranke.
„Gotovo svi čelnici oporbenih stranaka će biti na listama pa mislim da treba i naš predsjednik pa ćemo vidjeti stanje u kojem jesmo“, dodao je Komadina.
Nakon što Predsjedništvo utvrdi prijedlog liste kandidata za europske izbore, konačnu odluku donijet će Glavni odbor stranke.
Krajem listopada prošle godine Glavnom odboru pristiglo je 30-ak nominacija iz svih županijskih organizacija za kandidaturu na listi, a najviše ih je prikupila aktualna europarlamentarka Biljana Borzan, ukupno 17 nominacija. 
Drugog SDP-ovog europarlamentarca Tonina Piculu ponovno u Bruxellesu i Strasbourgu želi vidjeti članstvo 14 županijskih organizacija. Slijedi potpredsjednik Rajko Ostojić kojeg je predložilo osam organizacija te također potpredsjednik Zlatko Komadina kojemu potporu daje sedam organizacija. Članicu Predsjedništva Ivanu Posavec Krivec u Europskom parlamentu želi vidjeti članstvo četiri organizacije kao i Joška Klisovića, a još jednu članicu Predsjedništva Romanu Jerković tri. Po tri nominacije osvojili su i politički tajnik Davorko Vidović te saborski zastupnik Ranko Ostojić. Čelnica SDP-a Zadarske županije Renata Sabljar Dračevac i lider osječko-baranjskog SDP-a Domagoj Hajduković imaju po dvije nominacije.
Osim navedenih, ostali su prijedlog jedne organizacije, a od poznatijih SDP-ovih lica tu je i Gordan Maras, saborski zastupnik i čelnik SDP-a Grada Zagreba, organizacije koja je predložila ukupno deset kandidata, dok su ostale najviše šest.
SDP je u aktualnom sazivu europarlamenta na koalicijskoj listi osvojio tri mandata, a, prema izjavama stranačkog vodstva, na sljedeće izbore izlaze samostalno i očekuju barem potvrđivanje istog rezultata, dok će se sve ispod toga smatrati neuspjehom. (Hina)

mala retrospektiva:

U Saboru obilježen Europski dan sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režima
Europski dan sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režima obilježen je u utorak u Hrvatskome saboru svečanošću na kojoj je predsjednik Hrvatskoga sabora Želj...
Besplatan internet za škole uključene u eksperimentalni program - šteta što nije za sve
Šteta što besplatni internet nije uveden u cijelu Hrvatsku! U sklopu provedbe eksperimentalnoga pilot-programa "Škola za život", koji se provodi u 74 škole, Ministarstvo...
SABOR DONIO ZAKONE ZA BRŽE IZDAVANJE GRAĐEVINSKIH DOZVOLA
Hrvatski sabor u četvrtak navečer izmijenio je Zakon o prostornom uređenju i Zakon o gradnji čime bi sustav izdavanja građevinskih i uporabnih dozvola trebao postati brž...
IZBORI 2016 Vrdoljak: Sve političke elite moraju se dogovoriti oko strategije razvoja Slavonije
Predsjednik HNS-a Ivan Vrdoljak izjavio je u nedjelju u Vinkovcima kako se strategija razvoja Slavonije te kako ta regija mora izgledati 2020. godine mora donijeti već 20...
HSP: puna potpora Đuri Glogoškom i prosvjedu branitelja
Donosimo priopćenje HSP-a u kojem daju potporu braniteljskom prosvjedu te podršku Đuri Glogoškom u napadima premijera i ministra branitelja: Kada se napada jedan stoposto...
Sinčić u Splitu otvorio Regionalni ured Živog zida
Predsjednik Živog zida (ŽZ) i novoizabrani hrvatski zastupniku u Europskom parlamentu Ivan Vilibor Sinčić u nedjelju je u Splitu otvorio Regionalni ured te stranke, u ko...