Velike razlike cijena dječjih vrtića

Jedan od najvažnijih preduvjeta zadržavanja mladih obitelji u zemlji je kvaliteta i cijena skrbi za najmlađe. Portal Gradonačelnik.hr istražio je koliko stoje dječji vrtići u 124 od ukupno 128 hrvatskih gradova.

Umag, Belišće, Vrlika i Obrovac jedini su osigurali besplatne vrtiće za svu djecu. Cijene u ostalim gradovima variraju. Najniža je u Komiži, 270 kuna. Slijede Čabar, Nin i Otočac, gdje vrtić stoji 300 kuna. Najskuplji smještaj za prvo dijete plaćaju roditelji u Oroslavju, čak 900 kuna.

Belišćanski vrtićarci tek otkrivaju svijet. Još su premladi da bi ih brinuli računi pa to što su od nove godine besplatno u vrtićima daleko više zanima njihove roditelje.

Nekoliko dobrodošlih kuna ostat će više i zaposlenicima vrtića. Tri godine nakon što im je zbog krize smanjena plaća, dobivaju povišicu od 10 posto.

Porezna reforma s početka prošle godine manje razvijenim gradovima oslobodila je dodatan novac. Belišću se tako proračun povećao za četvrtinu. Gotovo milijun odmah je usmjeren najmlađima.

Nešto su, vrlo konkretno, napravili prije Belišća Obrovac, Umag i Vrlika.

U Cresu, vrtić nije jeftin, stoji više od 500 kuna, ali se za stotinjak djece od prije 4 godine izdvaja dvostruko više novca, kako bi bio jednako kvalitetan kao vrtići na kopnu.

Za djecu s poteškoćama osigurana su čak tri odgojitelja. Tako su zadovoljeni svi standardi.

Za ostanak mladih bore se i na Hvaru. U Starom Gradu su, uz snižavanje cijene vrtića i dizanje naknada za novorođene, na čak 80 tisuća kuna za treće dijete, uveli i novo radno vrijeme vrtića.

Istraživanje u većini hrvatskih gradova dokazalo je goleme razlike u cijeni dječjih vrtića, ali čini se da im zajednička postaje sve veća briga o broju stanovnika i nedostatku budućih radnika.

Autori: I. Rotim, Z. Kukilo, D. Santini, M. Zrnić/HRT