Dobra veza, ali i općenito, počiva na više stupova, a jedan od najčvršćih i najvažnijih jest ono što se zove umijeće slušanja sugovornika.

Ako vam baš to ne ide od ruke, evo dobrih savjeta kako naučiti kvalitetno slušati i time učvrstiti svoju vezu.

Kad smo već kod toga, ove tehnike možete primjeniti i na druge ljude – obitelj, prijatelje i suradnike.

Aktivno slušanje – aktivno ili refleksivno slušanje najučinkovitija je tehnika koju možete primijeniti, a lako se uči. Kada kažete: “Razumijem da prolaziš kroz težak period i da si povrijeđen/povrijeđena”, ohrabrit ćete partnera/partnericu da vam se dodatno otvori.  Ako pak kažete: “Ne razumijem zašto se tako osjećaš” ili “To nema smisla”, partner/partnerica će se zatvoriti.

Empatija – ne pokušavajte riješiti problem ili davati savjete ako osoba koja vam se povjerila to ne traži od vas. Ponekad samo želimo biti saslušani i imati osjećaj da nas je netko čuo. Kada smo povrijeđeni treba nam empatija, ne savjet. Prirodno je da onaj koji sluša, u ovoj situaciji želi voljenoj osobi koja mu se povjerila, pomoći. Muškarci su skloniji pokušati riješiti problem, no imajte na umu da vaša partnerica možda samo treba rame za plakanje. 

Objektivnost – ne shvaćajte osobno osjećaje partnera. To siu njegovi/njezini osjećaji  i ne moraju se nužno odnositi na vas. Predano slušati znači prihvatiti partnerove osjećaje kakvi god da oni jesu.

Razumijevanje – nemojte se osjećati napadnuto i braniti kada partner izrazi osjećaje koji su vas zabrinuli. Ne znači nužno da vas kritizira. Prtžite partneru/partnerici siguran prostor u kojem se može izraziti bez da mu/joj upadate u riječ. 

Strpljivost – budite strpljivi i nemojte pokazivati nervozu ako osoba koju slušate nije u stanju u trenu iskazati svoje osjećaje. Ponekad treba vremena da poronađemo odgovarajuće riječi. Tišina i strpljenje tu su od velike pomoći.