RADIO & JULIET, baletni rock spektakl u Lisinskom, 16. veljače

Ponovno u Hrvatskoj, jedna od najpoznatijih ljubavnih priča ispričana na potpuno drugačiji način!

Nakon fenomenalnog predstavljanja hrvatskoj publici 2016. godine Zagreb će ponovno biti središte moderne plesne umjetnosti.
U subotu, 16. veljače 2019. koncertna dvorana Vatroslav Lisinski bit će domaćin ovog neobičnog spoja baleta i glazbe nazvanog Radio & Juliet.

„Teško je pronaći dovoljno riječi hvale za ovakvu predstavu, u kojoj sve do posljednjeg detalja funkcionira savršeno. Koliko god to ofucano zvučalo, “Radio & Juliet” ostvarenje je čija se dubina ne može ni približno prenijeti usmenom preporukom ili pisanim komentarom.“ (Muzika.hr)

Balet na temu najpoznatijeg ljubavnog para smješten je u moderno doba, spaja odvažne ideje koreografa Edwarda Cluga i pjesme kultnog rock sastava Radiohead.

Ulogu Romea nosi Denis Matvienko, prvak Marijinskog teatra iz Sankt Peterburga čije je umijeće najbolje opisala legendarna Natalija Makarova: „On je Barišnjikov, Nurejev i Godunov u jednoj osobi. Balet nije vidio takav fenomen već duže vrijeme.“

Radiohead se nije slučajno našao u cijeloj priči i dijelom u samom nazivu. Tragična atmosfera i senzibilitet pjesama Clugovog omiljenog benda često su ga asocirali na priču o Romeu i Juliji pa je razvio ovu suvremenu koreografiju uz glazbenu podlogu 11 pjesama Radioheada, primarno s albuma „Kid A“ i „OK Computer“.

Kao uvertiru priči o Romeu i Juliji u prvom činu gledat ćemo još jedno vrhunsko djelo Edwarda Cluga pod nazivom „Quatro“. Prepoznatljiv koreografski potpis s glazbom izvođenom uživo na klaviru i violončelu daje jasnu sliku današnjeg otuđenog i ubrzanog životnog ritma. Glazbeno djelo slovenskog multitinstrumentalista Milka Lazara postavlja instrumente na scenu, koji tako uz zvučnu kulisu postaju i dio scenografije.

Baletni rock spektakl Radio & Juliet će istim intenzitetom okupirati i ljubitelje suvremenog baleta i Radiohead obožavatelje, dok će se ljubitelji klasičnog baletnog izričaja imati priliku uvjeriti u uspješnu simbiozu suvremenog i klasičnog.