Pokladno jahanje u Iloku

Više od 60 konjanika iz Vukovarsko-srijemske i okolnih županija projahalo je ulicama Iloka u tradicionalnom slavonskom običaju pokladnog jahanja, podsjetivši na taj običaj koji je tradicijom vezan uz prostor nekadašnje Vojne krajine.

Organizator i domaćin bila je iločka Konjogojska udruga Kadij koja je prije devet godina u Iloku obnovila običaj pokladnog jahanja.

Odjeveni u zimsko slavonsko tradicijsko ruho pokladni jahači projahali su cijelim gradom zaustavivši se na devet tzv. postaja odnosno kod domaćinstava koja su ih pogostila rakijom, vinom i sokovima te tradicionalnim slavonskim gastronomskim delicijama kao što su kulen, kobasica, čvarci, a od slatkih jela krofne, salenjaci, masnica i sitni slavonski kolači. Zauzvrat, jahači bi se domaćinima odužili pjesmom.

Na odlasku iz kuće u kojoj su primljeni, konjanici bi u znak zahvale zapjevali Domaćine, od srca ti hvala, što nam tvoja desna ruka dala.
Običaj pokladnoga jahanja datira iz vremena Vojne krajine u Habsburškoj monarhiji, a pojedina su ga slavonska sela održavala sve do iza Drugog svjetskog rata.

Običaj je ponovno oživljen nakon Domovinskog rata. Održava se u zimsko vrijeme, u razdoblju nakon blagdana Sveta tri kralja pa sve do početka korizme.

AUTOR: Amoreta Bajto/HINA