Bivši predsjednik Hrvatske liječničke komore (HLK) dr.sc. Trpimir Goluža, koji je smijenjen na izvanrednoj skupštini u srpnju prošle godine, ustvrdio je u srijedu kako je Komora obmanula javnost jer je pogrešno interpretirala izvješće povjerenstva Ministarstva zdravstva o provedenom upravnom nadzoru u HLK-u, te da je neistinita tvrdnja kako nije sporna odluka o njegovoj smjeni.

HLK je u ponedjeljak priopćio da povjerenstvo Ministarstva zdravstva, na temelju analize Statuta i drugih općih akata HLK-a, kao i pregledom zapisnika, evidencija i druge dokumentacije, nije osporilo proceduru sazivanja niti način održavanja izvanredne Skupštine HLK-a. Također, nisu utvrđene nezakonitosti u izvješću Nadzornog odbora HLK-a na temelju kojeg je pokrenut postupak razrješenja Goluže.

Goluža tvrdi suprotno – da je u izvješću povjerenstva Ministarstva zdravstva zaključeno kako je nevaljano razriješen dužnosti predsjednika HLK-a jer kod razrješenja nisu bile primijenjene odredbe Pravilnika o izboru tijela Komore, koje propisuju prethodni postupak opoziva prije samog razrješenja predsjednika.

Tvrdi da je u izvješću osporen i način održavanja izvanredne Skupštine, da su utvrđene nezakonitosti i nepravilnosti u radu Nadzornog odbora jer je samostalno, bez pravne službe, ocjenjivao zakon i statut, te suprotno propisima donosio odluke o ukidanju pojedinih odluka predsjednika HLK-a i Izvršnog odbora.

Suprotno HLK-u Goluža tvrdi i da je u izvješću prvom dopredsjedniku Krešimiru Luetiću osporena zakonitost obnašanja dužnosti v. d. predsjednika HLK-a. Hina