Memorija. otisci uništenja i pobuna života

Umjetnici: Jaka Babnik (Slovenija) / Masaki Hirano (Japan) / Bojan Radovič (Slovenija)

U Galeriji Vladimir Bužančić, u četvrtak, 24. siječnja 2018. godine, u 20 sati otvara se izložba Memorija. Otisci uništenja i pobuna života

Skupna izložba pod nazivom “Memorija. Otisci uništenja i pobuna života” bavi se fenomenom memorije koja se nalazi u genetskom kodu svih živih bića – pa tako i stabala. Stabla mogu živjeti stoljećima, mnogo duže od ljudi pa zbog toga često postaju tihi svjedoci povijesnih događaja. Memorija stabala nalazi se unutar njihove tjelesne strukture, ali nemamo mogućnosti da ju interpretiramo. Ta je memorija ambivalentna, kao slika bez danoga konteksta.

Radovi trojice umjetnika referiraju se na neizbrisive tragove koje je ljudska vrsta ostavila u svom okolišu. Oni svjedoče o ljudskoj krhkosti i sitničavosti u odnosu na veličanstvenost prirode kao i našoj sljepoći i ovisnosti o dominaciji nad planetom. No stabla su tajanstvena bića i o njima čovječanstvo zna vrlo malo, unatoč golemom znanstvenom i tehnološkom napretku. Stoga se postavlja pitanje: pohranjuju li stabla svoja sjećanja na isti način kao što u koncentričnim krugovima unutar debla ostavljaju tragove svoga rasta? I ako to rade, je li moguće iščitati ta sjećanja iz njihove unutarnje strukture? Tri umjetnika, Jaka Babnik, Masaki Hirano i Bojan Radovič bave se tim pitanjima kroz tri vrlo različita pogleda, istovremeno propitujući samu prirodu medija fotografije. Koriste nekonvencionalne principe koji su daleko od klasičnoga prikaza fotografije pa stoga njihove slike često postavljaju više pitanja nego što pružaju odgovora.

Kustos: Miha Colner
Tekst: Miha Colner & Marina Gržinić
Produkcija: Institut Sektor / Rostfrei publishing / Kuća fotografije Slovenija

Izložba će biti otvorena do 16. veljače 2019.
Radno vrijeme: ponedjeljak, utorak, srijeda i petak od 10:00 do 18:00
četvrtak i subota od 10:00 do 13:00