Vladimir Putin u Beogradu

U dugo najavljivani posjet Srbiji sutra stiže ruski predsjednik Vladimir Putin, a danas se održava i nova prosvjedna šetnja građana Srbije beogradskim ulicama. U Beogradu sve prati HRT-ov vanjskopolitički novinar Dragan Nikolić, donosimo njegovu analizu.

Posljednji put Putin je bio u Srbiji 2014. Posjet koji se najavljivao od ljeta prošle godine prvobitno je bio planiran za jesen, da bi se čim pompoznije obilježilo 180 godina srpsko-ruskih odnosa. No ipak se on događa sada, uz potpisivanje dvadesetak strateških sporazuma navodno vrijednih nekoliko stotina milijuna eura.

Kada Putin negdje putuje, uvijek je u pozadini svega ekonomija i ekonomski, a onda, naravno, i geopolitički interes Moskve. Sadržaj, a ne forma. To je možda najizravnija poruka i onima koji ga očekuju u Zagrebu.

U intervjuu uoči sutrašnjeg posjeta vladar Kremlja naglasio je da Rusija na Balkanu ima puno prijatelja, ali kako je njezin strateški partner Srbija, te da Moskva ne stavlja Srbiju pred izbor – mi ili Zapad. Podsjetit ću kako je od osam susjeda Srbije njih pet u članstvu Sjevernoatlantskog saveza, četiri su u EU, a još dva u procesu euroatlantskih integracija, kao i sama Srbija. Strateški gledano, Srbija stoga doista jest ruski klin prema jugoistoku Europe, i ovaj posjet to će još jednom naglasiti, u svakom pogledu.

Autor: Dragan Nikolić/HRT