Valentin Ćorić na slobodi, ne smije komunicirati s medijima i žrtvama

Valentin Ćorić, jedan od šestorice Hrvata iz BiH koje je sud u Haagu osudio za zločine nad Bošnjacima devedesetih godina, u srijedu je sletio na zagrebačku zračnu luku “Franjo Tuđman”, nakon što je pušten na uvjetnu slobodu jer je odslužio dvije trećine kazne.

Ćorića, koji je u zagrebačku zračnu luku na letu iz Amsterdama sletio oko 13.45 sati, dočekali su supruga, dva brata i dvije sestre, rodbina te prijatelji i suborci, među kojima je i bivši predsjednik HR Herceg-Bosne Dario Kordić kojega je Haški sud osudio na 25-godišnju kaznu zatvora zbog ratnih zločina nad bošnjačkim civilima u Lašvanskoj dolini.

Ćorić medijima nije dao izjavu, jer ima zabranu medijskog istupanja. Izrazivši zadovoljstvo što je njegov klijent izišao iz zatvora, odvjetnik Dražen Plavec rekao je novinarima da je Ćorić dvije trećine svoje kazne odslužio već 24. rujna 2018. Pojasnio je kako je Haški sud promijenio svoju praksu i više ne pušta zatvorenike na slobodu automatski nakon dvije trećine odslužene kazne, nego smatra da su tada tek stečeni uvjeti za njihovo puštanje. Tada sud odlučuje o puštanju zatvorenika pri čemu ocjenjuje njegovo ponašanje u pritvoru, mogućnost rehabilitacije i težinu zločina. Plavec je rekao kako je Ćorić pušten uz uvjet da ne smije medijski istupati i kontaktirati sa žrtvama i svjedocima, ali se smije slobodno kretati.

Naveo je da su nakon drugostupanjske presude podnijeli zahtjev za djelomičnom revizijom tražeći da se Ćoriću u zatvorsku kaznu uračuna i vrijeme koje je proveo u bolnici, ali su odbijeni uz obrazloženje da su to već prvostupanjski i drugostupanjski sud uzeli u obzir. Na novinarski upit je li sada pravda zadovoljena, odgovorio je kako na neki način jest, jer Ćorić sada ide kući te je podsjetio da su u žalbi za njega tražili oslobađajuću presudu.

“Sve osim oslobađajuće presude s našeg aspekta gledanja nije zadovoljenje pravde, a sada gledamo kako reducirati štetu. Zadovoljni smo što izlazi, jer je to bio vrlo iscrpljujući i težak te najopsežniji predmet koji se vodio na nekom međunarodnosm sudu. Samo prvostupanjski postupak trajao je pet godina, a sam postupak oko 14 godina”, kazao je Plavec.

Sreću zbog Ćorićeva izlaska iskazao je i njegov brat fra Šimun Šito Ćorić, rekavši da su nesretni što su, kako je rekao, drugi osuđenici iz “šestorke” žrtva suda u Haagu. Smatra da takva presuda ne bi prošla ni na jednom drugom sudu. “Svaki zločin treba kazniti, ali oni nisu tražili zločince. Tako da pravda nije zadovoljena za žrtve kojih je bilo na svim stranama”, kazao je Šito Ćorić.

Valentina Ćorića došao je pozdraviti i kantautor Ibrica Jusić koji je s obitelji Ćorić prijatelj više od 40 godina. Upitan kako komentira sam proces, rekao je da “neće politiku u svoju butigu”, ali smatra “da su nas prodali mangupi”. Dodao je kako ga je Valentin Ćorić spasio kada je u Mostaru “zamalo izgubio glavu”.

Nakon što je krajem 2017. osuđen na 16 godina zatvora, bivši zapovjednik vojne policije HVO-a ostao je u sudskom pritvoru u Scheweningenu i nije bio upućen na izdržavanje kazne u neku treću državu, a Međunarodni mehanizam za kaznene sudove, nasljednik suda u Haagu, odluku o Ćorićevu puštanju objavio je u srijedu. Haški sud osudio je na ukupno 111 godina zatvora šestoricu bivših dužnosnika Herceg Bosne zbog zločina počinjenih nad Bošnjacima 1993. i 1994. tijekom rata u BiH. Predstavnici obrana razmatraju mogućnost revizije presude pred Ujedinjenim narodima koji su bili i utemeljitelj suda u Haagu. Hina