Skip to content

Marijanske propovijedi Benedikta XVI.

U nizu Knjižnica Marije, Franjevačka provincija Presvetog Otkupitelja sa sjedištem u Splitu objavila je knjigu Marija u riječi Benedikta XVI. Riječ je o propovijedima i nagovorima za Gospine blagdane kao i nekim molitvama Gospi koje je Benedikt XVI. izrekao za svoje papinske službe. Izabrao ih je i preveo Dinko Aračić.

U knjizi od 204 stranice nalazi se i uvod koji potpisuje fra Petar Lubina, urednik katoličkog mjesečnika Marija, kao i pogovor koji je napisala s. Valerija Kovač, docentica na Katoličkomu bogoslovnom fakultetu u Zagrebu i vrsna poznavateljica teološke misli Josepha Ratzingera.

Iz propovjedničkog opusa pape Benedikta XVI., izabrano je 50 propovijedi i nagovora o Gospi. Većina ih je izgovorena na glavnije Gospine blagdane, poput svetkovine sv. Bogorodice Marije, Uznesenja, Bezgrešnog začeća i Navještenja te Male Gospe, Gospe Lurdske i Fatimske i Marije, Majke Crkve. U njima govori kao teolog, propovjednik i vjernik. Vjeran evanđeoskom tekstu, lik Majke Isusove povezuje s Kristom, a njezinu ulogu uključuje u sveukupno Božje otajstvo. Njegova riječ o Mariji pastoralno je usmjerena i teološki utemeljena, dojmljiva je i lijepa, posjeduje moć intuicije i bogatstvo izričaja, nutarnju snagu srca, koja daje novi zamah kršćanskom životu.

Knjiga je namijenjena vjernicima kojima je Majka Isusova važna osoba, ohrabrenje i zagovornica, nada i povjerenje u Boga koji je ljubav i milosrđe. Može poslužiti i vjeroučiteljima, kako bi i sami bolje shvatili i mladima zatim protumačili sadržaj marijanskih blagdana. Navjestiteljima Božje Riječi svojevrstan je priručnik kako govoriti o bl. Djevici Mariji: teološki i pastoralno, antropološki i duhovno. Može se naručiti kod uredništva Marije, Trg Gaje Bulata 3, 21000 Split. IKA

See also  Dirljiva molitva bl. Majke Terezije Isusu