I Tomos odlazi u stečaj

Marka Tomos motorizirala je siromašnije dijelove građanstva u nekadašnjoj državi, kako na kopnu tako i na vodi. Ne radi se tu o super brzim i prestižnim vozilima nego o vozilima za široke narodne mase koje su si to uglavnom financijski i mogle u to vrijeme priuštiti.

Tomos je sinonim za jeftin i pouzdani prijevoz na dva kotača, njegovi automatici i mopedi već su za njihovog postojanja postali legende. Jedna od najpoznatijih je Tomos Automatic, moped s automatskim mjenjačem s dvije brzine koji je pokretao mali dvotaktni motor obujma 49 ccm.

Taj motor pokretao je i druga vozila kao nikad prežaljeni Tomos APN s motociklističkim mjenjačem koji je bio nepoderiva mazga, a i kad se pokvario jednostavno i jeftino ga je bilo popraviti. Za APN modelom najviše tuguju naši poštari koji su na njemu prevezli tone i tone pošte i paketa te se ni ne mogu usporediti s današnjim krhkim i kvarljivim skuterima koje koriste. Bilo je tu i drugih bržih mopeda, i motocikala, ali bili su skuplji i manje prisutni na tržištu.

Zanimljiv je podatak kako je najbrži serijski motocikl koji je napravio Tomos bio cross model CTX. S druge strane nije bilo barke, jedrilice i glisera na našem moru koji na krmi nije imao bijelu (kasnije srebrnu) kapu izvanbrodskog motora.

Treba svakako podsjetiti kako je Tomos u nekadašnjoj državi uspješno izvozio Tomos Automatic i u SAD, ali premda lijepo ušminkan s malim poluoklopom i naplatcima od lakog metala, nije imao mogućnosti za uspjeh zbog smrdljivog dvotaktnog motora. Kasnije prilagodbe na nove eko norme nisu dale rezultat i zlatno doba Tomosa je nepovratno prošlo, da bi ovih dana završilo stečajem tvrtke. Možemo reći samo – ŠTETA!

Piše Davor Kindy, automobili.hr, foto: Roadweb