Direktiva o autorskom pravu neće “ubiti” Internet i neće uvesti cenzuru

Aula Sveučilišta u Zagrebu bila je premala za sve one koji su u petak željeli poslušati diskusiju „Direktiva o autorskom pravu na Jedinstvenom digitalnom tržištu EU: članci 11. i 13.“. Akademici, znanstvenici, profesori i studenti, glazbeni i filmski umjetnici, političari i brojni novinari sa zanimanjem su pratili izlaganje i zatim sudjelovali u raspravi.

Goste su pozdravili prof. dr. sc. Damir Boras, rektor Sveučilišta u Zagrebu i prof. dr. sc. Miljenko Šimpraga, prorektor za inovacije, transfer tehnologije i komunikacije Sveučilišta u Zagrebu, a moderirala je Elizabeta Gojan, novinarka i urednica HRT-a. Sudionici panela su bili dr. sc. Nina Obuljen Koržinek, ministrica kulture, europarlamentarci Dubravka Šuica, Jozo Radoš, i Željana Zovko te izv. prof. dr. sc. Romana Matanovac Vučković, voditeljica poslijediplomskog studija „Intelektualno vlasništvo“.

„Direktiva o autorskom pravu na Jedinstvenom digitalnom tržištu EU neće „ubiti“ Internet i neće uvesti cenzuru te sve što su krajnji korisnici do sada mogli raditi, radit će i dalje. Direktiva je usmjerena na to da stvori pravičan odnos na digitalnom tržištu između kreativnih, kulturnih i medijskih industrija, s jedne strane, i velikih internetskih platformi, s druge strane. Ove potonje bi trebale postati odgovorne za sadržaje koji se putem njih dijele, pohranjuju i prikazuju te početi dijeliti dio prihoda kojeg ostvaruju na tim sadržajima s onima koju su ih kreirali.“ – naglasila je izv. prof. dr. sc. Romana Matanovac Vučković.

Među uvaženim gostima bili su akademici Frano Parać i Zvonko Kusić, prorektori zagrebačkog sveučilišta Mladen Janjanin i Miloš Judaš, mnogi dekani i profesori na sveučilišnim sastavnicama, predsjednica Odbora za kulturu Hrvatskoga Sabora Vesna Bedeković, državni tajnik u Ministarstvu kulture Krešimir Partl, predsjednica Odbora za kulturu Gradske skupštine Grada Zagreba Dubravka Brezak, ravnatelj Hrvatske radiotelevizije Kazimir Bačić, predsjednik Vijeća za elektroničke medije Josip Popovac,ravnateljica Državnog zavoda za intelektualno vlasništvo Ljiljana Kuterovac, ravnatelj HAKOM-a Miran Gosta, sudac Vrhovnog suda Jadranko Jug i mnogi drugi.

Velik interes za to kako će Direktiva urediti njihova prava na Internetu pokazali su brojni predstavnici kreativnih, kulturnih i medijskih industrija: Vinko Brešan, Antonio Nuić, Antun Tomislav Šaban, Nikša Bratoš, Želimir Babogredec, Paolo Sfeci, Boris Đurđević, Jura Stublić, Mladen Tarbuk, Berislav Šipuš, Miroslav Drljača Rus, Kim Verson, Indira Vladić, Radojka Šverko, Mladen Puljiz, Ivanka Mazurkijević, Anita Valo i Meri Jaman, Goran Končar, glavni urednik Večernjeg lista Dražen Klarić, brojni novinari te mnogi drugi.

Foto: Indi Novak i Domagoj Biondić

Nataša Mesarić