Slavonski kulen je autohtoni proizvod što znači da ga se nigdje drugo na cijelom svijetu ne može proizvesti (mnogi su svugdje pokušavali i rezultat bi im uvijek završio u kantama za smeće). Imati nešto tako posebno i jedinstveno od svih ljudi i krajeva svijeta veliko je hrvatsko blago, a po svojoj autentičnosti i prepoznatljivosti dostojna je slika u opisu Hrvatske.

Živjeti u Hrvatskoj znači i svjedočiti o njezinim vrijednostima, prenositi ih i promovirati je. Ne probati cijeloga života nešto što je obilježje moje zemlje propust je koji si domoljub ne smije dopustiti. Jer kad-tad ćeš doći u situaciju da ćeš se moći zadovoljan pohvaliti svojim svjedočanstvom i zaštitnički pričati da je domaći slavonski kulen zaslužuje veću pažnju jer je prvorazredan proizvod.

Poseban je zato što je načinjen od najboljeg svinjskog mesa pomiješanog za začinima i upakiran u slijepo svinjsko crijevo. Jedna svinja, jedan kulen, naše je naslijeđe iz prošlih vremena. Rijetko koja obitelj nekada imala je više od nekoliko komada kulena. Rezali su se za najvažnije prigode, a darivali samo zaslužnima i dragim prijateljima.

Naš kulen proizveden je našem obiteljskom gospodarstvu na kojem se on proizvodio od kada je nastao, vjerojatno barem 200 godina. Proizveden je bez kemijskih dodataka, sa sastojcima koji su isključivo proizvedeni u bližoj ili široj slavonskoj okolici.

Rađen je isključivo u zimskom periodu kada je vrijeme „svinjokolja“, na tradicionalan način, onako kako su ga radili „naši stari“, uz minimalno olakšanje u vidu mehaničke pomoći manjih strojeva. U proizvodnji učestvuju članovi naše obitelji za koje je kulen bio i ostao „ponos i dika“. Sa njime smo dočekivali i ispraćali najdraže goste, darivali ga samo onima koji su bili veliki prijatelji familije i koji su cijenili dobiveni dar shvaćajući tim primanjem što Slavonac govori, a da ne iskazuje riječima. Primiti kulen na dar značilo je dakle i biti odgovoran primatelj, a veli stari Slavonci „znalo se kome se kulen darivao.“

Neki su ljudi zadivljeni kvalitetom kulena tražili od nas recept vjerujući da postoji tajni sastojak! Recept je kod svih jednak, a opet postoje toliko velike razlike. Tajna je „da nema tajne.“ Bitna je sirovina, klima, vjetrovi, prirodno poznavanje procesa izrade i sušenja, bez velikih tehnoloških teorija i studija.

Ali, prava tajna izvire iz „široke duše“ vrijednog Slavonca koja je kulen odnjegovala i sačuvala prema svome stavu o životu, i prema sebi, a sve za nas. Ta nesebičnost, „širina“ i bezuvjetna ljubav su tajni sastojak recepta. Svi smo probali „ono“ što se uopće ne bi trebalo zvati kulen, načinjeno u velikim mesnim industrijama, tehnologijom opisanom u studijama od stotinu stranica i onda ti isti proizvođači, poznati mesari i tehnolozi kušaju naš kulen, sa našeg malog gospodarstva, i sa uzdahom kažu „ništa bolje, napravljeno od mesa nismo jeli“. To je domaćem kulenu i našem obiteljskom gospodarstvu najveća potvrda uspjeha.

Kako prepoznati pravi domaći slavonski kulen?
Direktne nuspojave dolaskom svježe nasječenog slavonskog kulena na stol je širenje intenzivnog ugodnog mirisa cijelim prostorom, bila to soba ili terasa. Žarkost je prvi vizualni dojam.

Kulen mora biti crvenog ravnomjernog presjeka, što intenzivnije prirodne boje mješavine crvenog mesa i domaće crvene paprike. Meso se treba lako odvajati od ovitka. Okus mu je pun, sol i paprika su glavni začini, ali ne smiju biti isforsirani. Zaokružen okus znači da ima sve što treba, a ničega pretjerano, čak niti ljute paprike.

Kod kušača treba izazvati efekt da ga vuče da uzme novu krišku, da mu se traži još, kao kod svih dobrih „poroka“ gdje dolazi do želje za ponavljanjem radnje. I onda kada kušač kaže da mu je dosta, mora uzeti bar još jednu krišku jer se ne može suzdržati.

izvor kulen-damjanovic.com

Leave a Reply

Your email address will not be published.