Ciklama najbolje uspijeva na 12 Celzijevih stupnjeva, a jedna od najtraženijih zimskih sobnih biljaka. Nakon blagdana, u kojima je na prvom mjestu potražnje božićna zvijezda, sve češće se traži u rasadnicima i trgovinama cvijeća.

Bernard Savi iz Nove Gradiške 15-ak godina bavi se uzgojem ovog cvijeća. Prema njegovim riječima, briga oko ove ljepotice počinje u travnju kada dolaze presadnice, a da bi cvijet bio što raskošniji, u uzgoju su najbitnija prva dva tjedna nakon kupnje presadnica.

Za vrijeme cvatnje, ciklami je potrebna redovita prihrana i zaštita.

“Prihrana je obavezna svaki tjedan. U početku imamo sredstva za korijen, kasnije za zelenu masu, a na koncu za cvijet. Današnje cvjećarske tvrtke imaju sredstva za prihranu za svaku vrstu cvijeća. Jako su bitna i zaštitna sredstva, jer to je zimski cvijet, zna se dogoditi slučaj botritisa, a potrebno je cvijeće i pregledavati svaki dan zbog insekata”, upozorava Savi.

Navodnjavanje ciklame nije jednostavno, može se prakticirati kap po kap, ali bolje je zalijevati svaki cvijet zasebno.

Prema Savijevim riječima, u Hrvatskoj je sve manje proizvođača ciklama.

“Ona dugo stoji u objektima, poprilično je velika stoga i zauzima puno mjesta, a u ovo doba godine preklapaju se proizvodnje, uskoro će se početi saditi proljetno cvijeće. Znači njezin uzgoj dugo traje, a potrebno je dosta rada oko nje. To je možda razlog što je sve manje proizvođača ciklame”, smatra Savi.

Cijena jedne ciklame je 20-ak kuna, a sadnice su nešto manje od pet kuna. Potreban je ulog i u zemlju, lončanice te naravno trud oko uzgoja.

Od ulaska Hrvatske u Europsku uniju zabranjeno je vlastito nekontrolirano razmnožavanje cvijeća u rasadniku, cvjećarskim rječnikom pelcanje.

“Skoro 90 posto biljaka se ne smije kidati, za neke možemo platiti licence, a surfiniju primjerice ne smijemo ni dirati. Svake godine dođe inspekcija, jednom u rano proljeće, a jednom u listopadu zbog krizantema i broje cvijeće”, priča Savi.

Ali uz sve probleme, naš sugovornik i njegova obitelj namjeravaju se i dalje baviti cvjećarstvom.

“Za sada je dobro i ne mogu se požaliti. Puno radimo, nema određenog radnog vremena, biljka je živa i treba ju se konstantno zalijevati i prihranjivati. Nema nedjelje i svakodnevan je posao, ali već smo navikli na to i cijela obitelj je u tome”, zaključuje Bernard.

Ako se za ciklamu dobro brinete, ona može cvjetati sve do ožujka. U tom periodu trebate otkidati uvenule cvjetove, jednom tjedno prihranjivati i oprezno zalijevati. U proljetnom periodu ciklama će prestati cvjetati i rasti, tada ju treba manje zalijevati.

Više savjeta pogledajte u videoprilogu:

izvor agroklub.com

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.