U Austriji proglašen najviši stupanj opasnosti od lavina

Zbog snježnog nevremena više od 40 mjesta u austrijskim pokrajinama Salzburg, Tirol, Donja Austrija i Štajerska odsječeno je od svijeta. Na tim je područjima proglašen najviši stupanj opasnosti od lavina. Poginulo je najmanje osmero ljudi, spasioci tragaju za nestalima. Jedna je žena umrla dok je sjedila u vozilu u koloni koja je nastala zbog snijega, a jedan je profesor izgubio život nakon što je izgubio skiju i sletio sa staze.

Rekordne količine snijega u četvrtak i dalje ugrožavaju svakodnevicu u velikim dijelovima Austrije, Njemačke i Češke a meteorolozi za kraj tjedna najavljuju nove oborine.

Od vikenda je u samo u Austriji u nesrećama uzrokovanim velikim količinama snijega poginulo sedam osoba.

U Bavarskoj je u četvrtak jedan devetogodišnjak izgubio život nakon što se na njega pod težinom snijega srušilo stablo. U utorak je jedan umirovljenik poginuo nakon pada s krova s kojeg je htio očistiti snijeg.

Gorska služba spašavanja je u okrugu Zell am Seea spasila devetero turista iz istočne Europe koji su se, usprkos upozorenjima od lavina, kretali izvan obilježenih staza.

Meteorolozi su za Austriju samo za petak najavili nove oborina s preko pola metra novog snijega. Najviši stupanj opasnosti od lavina proglašen je u Štajerskoj i Gornjoj Austriji.

Turistička zajednica bilježi i smanjenje kratkoročnih bukinga za 50 posto. U noći na četvrtak stotine vozača je satima bilo zameteno na autocestama na jugu Njemačke. Prema priopćenju policije posebne probleme zadaju teretna vozila koja zbog nedostatne zimske opreme blokiraju promet i prolazak ralica.

U Berchtesgadenu, jugoistočno od Muenchena, vlasti su u četvrtak proglasile stanje prirodne katastrofe. U ovom okrugu je nekoliko mjesta odsječeno od svijeta. Snijeg je osim Bavarske pao i u dijelovima istočnonjemačke savezne pokrajine Saske. U gradu Chemnitzu gradske vlasti su do daljnjega obustavile ukope na lokalnom groblju zbog velike količine novog snijega.

U dijelovima Češke, oko grada Jablonec nad Nisou, proglašeno je izvanredno stanje a zatvoreni su i granični prijelazi prema Poljskoj u tom dijelu zemlje.

Iz Švicarske stiže vijest da se u četvrtak poslije podne na planinskom prijelazu Schwaegalp na visini od oko 1300 na hotel obrušila 300 metara široka lavina pri čemu je ozlijeđeno troje ljudi. Vozila i dijelovi hotela su pod masama snijega, objavila je policija kantona Appenzell Ausserrhoden.

Hitne službe i dalje pokušavaju utvrditi ima li nestalih.

Autor: Elizabeta Gojan /HRT/Hina/photo Pixabay