Skip to content

Razgovor u povodu – Duško Šibl

U povodu nove samostalne izložbe u Zagrebu razgovaramo sa suvremenim hrvatskim likovnim umjetnikom, akademskim slikarom Duškom Šiblom

Izložba je otvorena 10. siječnja.
Tako je, izložba je otvorena u galeriji Zagreb-Naš grad, nekadašnji Klub Zagrepčana, na prvome katu u Cesarčevoj ulici 2.

Što posjetitelji mogu vidjeti na ovoj izložbi?
Seriju slika koja nije uobičajena za mene. Riječ je o slikama na temelju likova iz Dunda Maroja. Lani sam u vrijeme 500. godišnjice smrti Marina Držića, u dogovoru s dubrovačkom Kućom Marina Držića, koja je muzejski prostor, naslikao po svom nahođenju neke od likova iz Dunda Maroja. Imao sam potpunu slobodu u radu. Kako sam ja gradski čovjek, ne zanimaju me pastorale, meni su najzanimljivije njegove komedije na bazi Plauta, Skup i Dundo Maroje. Cijela radnja Dunda Maroja odvija se u Rimu. Osobito mi je interesantan susret agrarnih likova iz Konavala, iz toga podneblja jugoistoka Europe i rimskih sofisticiranih, pokvarenih, lihvara, kurtizana, ljubavnica, pokvarenjaka, žena. Napravio sam te likove vrlo slobodno, u kostimima, oni su vrlo individualizirani, to nisu apstraktna lica, svako lice ima svoj jedinstveni karakter. Nisam se bavio svim likovima, odabrao sam tek jedan dio iz galerije likova. Moram reći da su me ti odabrani likovi jako zaintrigirali, nisam takvo što nikada radio. Zatvorio sam se u svoj dubrovački atelijer i poput Pigmaliona počeo slikati. Radovi su naprosto izbijali iz mene,napravio sam niz radova u različitim formatima,raznih skica, raznih varijanti.

U kojim tehnikama?
Radio sam gvaševe, miješanu tehniku na papiru a na platnu akrilik.

U Zagrebu ste izložili?
Ovdje su samo papiri jer su platna ostala u Dubrovniku. Donio sam u mapi manje radove. Lani u Gavelli sam izložio dio slika prigodom obljetnice Marina Držića. Tadašnji ravnatelj gdin Svrtan je napravio igrokaz s glumcima u kostimima i s mojim slikama, vrlo duhovito i zanimljivo. Ovo je nešto smanjena verzija, deset malo većih slika i šest manjih.

Marin Držić je je i naš suvremenik.
Apsolutno, Držić je vrlo suvremen. Prepoznajete u njegovim djelima i sadašnjost, u svemu.

Što je novo u atelijeru?
Radim malo apstraktnije stvari, operni motivi.

Nastavljate rad i na ciklusu Crvena pustinja?
Naravno, radim i na Crvenoj pustinji.

Miroslav Pelikan